Най-ценният музей и може би най-важният обект в София, както го определи кметът на града, бе официално отворен за посетители.

Базиликата „Св. София" - един от четирите символа върху столичния герб и археологическото ниво под нея са един от най-значимите и важни проекти в областта на културно-историческото наследство на столичния град.

На церемонията по откриването присъстваха кметът на София Йорданка Фандъкова, нейният предшественик на поста и бивш министър-председател Бойко Борисов, служебният министър на културата Владимир Пенев, директора на Историческия музей проф. Божидар Димитров, известният археолог проф. Николай Овчаров и др.

Пред събралите се гости Фандъкова не скри своето вълнение, че след 100 години неспирна работа и активна дейност през последните 15 години, именно днес, на този светъл празник музеят под църквата „Св. София" най-после е открит. До този момент по думите на Фандъкова проектът е струвал около 5 млн. лв.

„Не само трябва да се гордеем, но и да се възползваме от тук нататък", призова Фандъкова
Тя обясни, че музеят ще бъде отворен за посетители от 9 до 17 ч, без почивен ден, като през първия месец посещението ще бъде безплатни. След това Столичният общински съвет ще определи входна такса.
Поради спецификата на музея разглеждането му става по-бавно и се извършва на групи до 8 човека.
Часове след откриването, дълга около 20-метра опашка от посетители продължава да се извива пред входа на църквата. Граждани, нетърпеливи да видят новооткрития музей, продължават да пристигат и в момента.

Фандъкова благодари специално на архитект Васил Китов, който по думите й, е отдал целият си живот на този проект, на бившият премиер Бойко Борисов, на бившият министър на регионалното развитие Лиляна Павлова и на бившият министър на културата Вежди Рашидов.

След като разгледа експозицията, експремиерът Борисов се спря за кратко пред събралите се журналисти и обясни, че няма как видяното да не му хареса, тъй като той го е правил. „Заслужава си парите, защото, когато развеждах вече няколко пъти различни делегации, Ромпой, Барозу, още, когато се строеше, всички като отидеха после в Брюксел, след това казваха: „Бойко, ние не ви познаваме. Вие сте уникални в своята същност, като държава, но ние не ви познаваме", посочи Борисов, според когото „всички помнят атентата срещу папата, който ни приписват, и други такива неща". Затова считам, че само с този музей София става изключително притегателен център за туристи, подчерта експремиерът и допълни, че гостите на София вече могат да разгледат Ларгото, храма „Александър Невски", Боянската църква, крепостта „Урвич" и целият център, превърнал се в средище на музеи.

На въпрос очаква ли бъдещите управляващи да продължат инвестициите в културата, Борисов не пропусна да припомни, че „десетилетия комунистите не са направили нищо", а неговото правителство в най-голямата криза е инвестирало. „Това го потвърдиха знатни имена в българската археология, с които имах честта четири години като премиер и преди това като кмет, да работя, за да се случват всички неща сега", посочи още Бойко Борисов.

Проф. Божидар Димитров обясни, че църквата „Света София" не е един обикновен храм, а най-старият в България и може би в Европа. „Има и други запазени от тези времена храмове, но това, което ги различава от този, е че те са в руини", посочи Димитров. По думите му Света София е не само майка на българските църкви, но и огромен археологически комплекс, който включва под себе си некропол, превърнат в музей, каквито има само два в Европа - в Солун и под Сан Пиетро (базиликата „Свети Петър" във Ватикана). „Заслужава си да се гордеем, разполагаме с нещо уникално", отбеляза Димитров.

С тези думи се съгласи и проф. Николай Овчаров, който си спомни за „паяжините и мръсотията" по старите разкопки и обясни, че горното ниво на самата църква е построено през VI век, a под църквата се крие допълнителна 250-годишна история.

Временната експозиция представя историята на главния некропол на Сердика, както и на трите по-ранни църковни сгради, които се виждат, след направената реставрация под базиликата.
Изложбата е допълнена от мултимедийни презентации, показващи различни любопитни кадри, свързани с базиликата, както и холограми, пресъздаващи находки, разкрити при проучването на това място през годините.

След дълги години работа по проекта на голям екип от археолози, историци, архитекти и реставратори, столичани и гостите на столицата ще имат възможност да се докоснат до богатото археологическо наследство на София.

С Решение на Министерски съвет подземното археологическо ниво е предоставено за управление на Столична община за срок от 10 години.