Цяла нощ жителите на Руен не са спали от притеснение, че на 2 км от селото са заровени 20 кожи с антракс. Те са заровени в местност, която е любима сред местните за разходки и събори - в гористо място край пътя Руен - Яворово.

При среща с кмета на община Куклен тази сутрин на притеснените хора са показани документи, че при заравянето на кожите са спазени всички санитарни правила.

Въпреки уверението, напрежението сред местните не спада. Те се притесняват, че спорите от антракс издържат по 50 години. Смятат, че евентуално при свлачище или земетресение може да излязат на повърхността. Освен това хората твърдят, че местността е водосборна.

Кметската наместничка Данка Илиева не е била уведомена. Кожите са били заровени тайно в 2.00 часа през нощта.

Илиева научила от медиите за заровените кожи с антракс. Тя е категорична, че не може да гарантира на съселяните си, че са в безопасност. Сутринта е разговаряла с кмета на община Куклен и е видяла документацията.

От Агенцията по безопасност на храните обясниха, че търговци пренесли от Карнобат до Куклен в края на юли 20 говежди кожи, заразени с антракс. Сред тях имало и от заразените във Варненско говеда. Двамата търговци са изследвани, като лабораторните им проби са отрицателни.

Полицията също е уведомена. Кожите са заровени на дълбоко място на 31 юли. Теренът е обработен срещу заразата.

Хората в селото настояват кожите да се изровят и да се изгорят във варненския екарисаж. Ако това не се случи селото ще обяви гражданско неподчинение.