Арестуваха управителя на фонд „Научни изследвания" Николай Христов, пише "Стандарт". Арестът не е свързан с научната му дейност, повдигнато му е обвинение за умишлено убийство.

Според запознати, Николай Христов стои зад инициалите Н.Х., за когото от МВР съобщиха, че с определение на Софийски градски съд му е наложена постоянна мярка за задържане.

На 14 юли около 18.40 ч. в полицията е получен сигнал за прострелян мъж на ул."Цанко Церковски". Незабавно към адреса са насочени екипи на полицията и Бърза помощ, които установили смъртоносно прострелян с пистолет 55-годишен мъж с инициали К.И, улучен смъртоносно в дясното око.

На място е задържан и извършителят на тежкото криминално деяние - Н.Х. /57г./ от София.

По случая било образувано досъдебно производство. След доклад на събраните материали в Софийска градска прокуратура на Н.Х. било повдигнато обвинение за извършено престъпление по чл.115 от НК и наложена мярка за неотклонение „задържане под стража" за срок от 72 часа.

На 17 юли, с определение на Софийски градски съд, мярката била изменена на постоянна, съобщават още от МВР.

Припомняме, скандалите във фонд "Научни изследвания" докараха оставка на просветния министър Сергей Игнатов.

Неотдавна проверка на звеното за вътрешен одит в МОН потвърди констатации на Сметната палата за нарушения в периода август 2011 - декември 2014 година, разказа заместник-министърът на образованието проф. Костадин Костадинов.

Малко по-късно от просветното ведомство съобщиха, че са били уведомени от прокуратурата за ареста и обвиненията.

Предвид възникналата фактическа обстановка - задържането на лицето под стража и обективната невъзможност да изпълнява задълженията си като Управител на Фонд „Научни изследвания", МОН ще предприеме нормативно установените процедурни действия за назначаване на нов управител на Фонд „Научни изследвания", се казва в съобщението.

След съгласуване на кандидатурата с Изпълнителния съвет на Фонда, министърът на образованието и науката ще определи и сключи договор за управление с новоизбрания управител.

От министерството на проф. Тодор Танев твърдят, че са длъжни да пояснят, че от информацията, с която разполагат до този момент, повдигнатото обвинение срещу Николай Христов не е свързано с дейността и функционирането на Фонд „Научни изследвания".