СДС е марката, по която десният избирател разпознава автентичната десница. „Синята коалиция" е изчерпан проект и не е печелившата формула за десния избирател.

Това обяви на брифинг в Бургас областният лидер на СДС Костадин Марков по повод взетото вчера решение на Националния съвет на сините за прекратяване на преговорите с ДСБ за съвместно явяване на парламентарните избори през 2013г.

По думите му решението не е емоционално, а е резултат от дълги дебати и анализи в самите общински организации на областно ниво.

СДС реши да бъде честен с десните избиратели, защото има съществени различия между двете партии по важни за страната въпроси. Анализът ни показва, че по този начин „Синята коалиция" не работи", коментира Костадин Марков.

Той поясни, че капката, която е преляла е споразумението, предложено от ДСБ на СДС за съвместно явяване на изборите. В него на практика решенията се взимат от Коалиционен съвет и се елиминират партийните органи на двете централи.

Марков цитира и мнение на анализатори
, според които СДС е партия, която може да победи лидера си, докато в ДСБ лидера побеждава партията.

Сините са категорични, че имат достатъчен потенциал, както за самостоятелно явяване на следващите парламентарни избори, така и за нова дясна коалиция, дори и с ДСБ, но при определени условия.