Незаконно строителство на брега на морето в Балчик. От съвсем скоро входовете на централния плаж са затворени с ограда и предупредителни табели, съобщава Нова телевизия.

Хората се възмущават, че новият собственик на доскоро техния подход към Централния плаж на града не си е направил труда дори да подмени табелата. От страната на плажа ограда към строежа няма. Въпреки че видимо нещо се изгражда, на обекта не е поставена и задължителната табела за строителна дейност.

Запитани какво се строи, работниците изведнъж си тръгват с обяснението, че са там на гости, плаж или на разходка.

Представящият се охрана мъж свързва телевизионния екип с шефа си. По телефона той се представя с името Неделчо Марков. Мъжът отказва да отговаря на въпроса и нарежда екипът на телевизията веднага да напусне имота.

Въпросният шеф твърди, че щом на мястото няма бетон, няма и строителство. Хората на обекта пък били охранители.

Зам.-кметът по строителството на общината обяснява, че собственикът е купил имота на публична продан, но в местната администрация не знаели подробности за него. Той признава, че има многобройни жалби срещу случващото се на плажа.

Бил съставен констативен акт, който е изпратен на собственика на имота „Интер Инвест" ЕООД, регистрирано в Силистра. Кметът на общината Николай Ангелов щял да издаде заповеди за спиране на строителството и за прекъсване на тока и водоснабдяването на обекта.

Санкциите за нарушаване на строителна забрана започват от 10 000 лева. Другата мярка е събарянето на обекта. Ако това не бъде извършено от собственика, се прави за негова сметка от общината.

Общинската администрация смята, че всички нейни заповеди ще бъдат обжалвани и бунгалата може и да станат факт до края на лятото. Те се ангажират да поискат предупредителните табели, които стряскат туристите, да бъдат махнати.

По-късно стана ясно, че със заповед на кмета на Балчик строителството на частния обект на плажа е спряно от днес. Установено е, че строителните дейности се извършват без необходимата документация и в забранителния период.