Експрезидентът на Египет Хосни Мубарак може да бъде привлечен под отговорност за разхищение на държавната хазна. Застрашени от влизане в съдебна зала са и някои членове на семейството му.

Оценките за състоянието, което притежава Мубарак са противоречиви. Според западните медии той притежава няколко десетки милиарда долара, а по данни на американското разузнаване - между един и пет милиарда.

Хосни Мубарак подаде оставка след 30-годишно управление и предаде властта на военните. Той се оттегли от поста, след като протестите срещу неговото управление продължиха 18 дни.
По време на безредиците в страната загинаха над 300 души, а повече от 5000 бяха ранени.

Изявлението на вицепрезидента на Египет Омар Сюлейман за оставката бе посрещнато с масови празненства в страната. Близо 2 часа след обявяването на оставката на Мубарак стана ясно, че египетският министър на отбраната Хусеин Тантауи застава начело на Висшия военен съвет, който ще управлява страната.

Новината за оставката на бе приветствана от стотиците хиляди демонстранти на централния площад Тахрир в Кайро, които започнаха да скандират "Египет е свободен".

По улиците „патрулирара" коли с националния флаг, клаксоните на автомобилите огласиха египетската столица. Изстрели от радост отекнаха във въздуха, фойерверки обагриха небето над Кайро. Всички се прегръщаха и танцуваха. Египет ликува.

Не закъсняха и реакциите от развоя на събитията в страната.

Нобеловият лауреат и бивш шеф на МААЕ Мохамед ел-Барадей заяви, че това е най-щастливият ден в живота му: "Страната е свободна след няколко десетилетия потисничество."

Междувременно египетската армия започна да разчиства барикадите по площад Тахрир в Кайро, който бе епицентър на народните протести.

Танковете отблокираха основните пътища, водещи към площада, а цивилни доброволци оказаха погнаха при премахването на металните бариери, бодливата тел и изгорените автомобили, останали след 18-дневните бунтове.

Военните демонтираха бариерите около намиращия се на площада национален музей, в който се съхраняват съкровищата на египетската античност.