Проблемът с визите се явява спирачка за двустранните отношения между Русия и Германия. Това заяви руският президент Владимир Путин по време на руско-германски междуправителствени консултации в Москва, в които участва и германският канцлер Ангела Меркел, съобщават „Гласът на Русия", РИА Новости и ИТАР-ТАСС.

Визовият проблем е съществен и безусловно се явява определена спирачка за двустранните отношения. Изхождаме от това, че в хода на диалога с Европейския съюз разчитаме на помощта на Германия за решаването на този проблем", изтъкна Путин. Той се надява визите между Русия и ЕС да бъдат отменени.

От своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че преходът към безвизов режим е дълъг. „Ние не сме достигнали целите, но сме се насочили към приемането на облекчения", изтъкна тя и напомни, че през януари 2013 година в сила влизат редица промени, които ще облекчат процеса по получаване на визи за руснаците.

В допълнение, документите за визите могат да бъдат подавани и без лично да присъства желаещият. Също така няма да има нужда при всеки отделен случай желаещият да се явява на интервю. Всяка пета виза ще бъде издавана за няколко години.

Меркел съобщи, че министрите на външните работи ще обсъдят въвеждането на визови облекчения за младите хора от Русия и Германия.

Германският канцлер не забрави да отбележи, че критиката, която звучи по адрес на Русия от страна на ЕС, не е деструктивна.

Не мисля, че трябва всяка критика да се приема като деструктивна", каза тя. Въпреки това канцлерът подчерта, че Германия, както и ЕС, са обезпокоени от това, че Русия приема закони, които, по нейно мнение, ограничават демокрацията.

На заключително пленарно заседание на форума Петербургски диалог Меркел заяви, че нито в Германия има идеални германци, нито в Русия - идеални руснаци. Путин не се съгласи с това. „По повод това, че няма такива германци, които се явяват абсолютен образец за нас, не е така. Има такъв германец - това е федералният канцлер", каза той, аплодиран от присъстващите на срещата.