Украинският премиер Микола Азаров отхвърли съществуването на политически репресии в страната и не изключи възможността за лечение в чужбина на Юлия Тимошенко.

В интервю за "Евронюз" той заяви, че са "неверни" твърденията, че в Украйна има политически репресии: "Достатъчно е да поживеете в Украйна няколко дни, за да се уверите - никаква диктатура няма в страната и никакви политически репресии не се извършват".

За ситуацията с бившия министър-председател Юлия Тимошенко министър-председателят не изключи вариантът въпросът за нейното лечение в чужбина да бъде обсъден от ръководството на страната, съобщава ИТАР-ТАСС.

"Ако реномирани медицински комисии кажат, че на територията на Украйна не е възможно да й се даде подходящо лечение, то тогава ръководството на Украйна, изхождайки от хуманна позиция, може да разгледа въпросът за лечение извън страната", посочи Азаров, добавяйки, че "тогава би било абсолютно необходимо да се направят промени в регулаторната рамка, промени в съответното законодателство".

Ръководителят на правителството заяви, че Тимошенко „не е била осъдена заради политическите си убеждения, а за изготвянето на фалшив документ, който нарекла директива на правителството на Украйна, и за използването на тези фалшиви документи, за да подпише един изключително неизгоден и изключително неблагоприятен договор за газ от Русия".

През октомври 2011 г. Тимошенко бе осъдена на седем години затвор за злоупотреба със служебно положение при подписването на газовите договори с Русия през 2009 г. Бившият премиер излежава присъдата си в Качановската колония в Харков. На 9 май тя бе приета в железопътната болница в Харков, където под ръководството на германския лекар, продължава лечението си.