Серия от атентати разтърси Ирак. Експлозии имаше в редица градове, сред които Кут, Тикрит, Багдад, Наджаф, Баакуба, Киркук, Рамади, Кербала, Хан Бани Саад, Бала, Искандария и Мосул.

Жертвите са десетки и броят им постоянно расте. По последна информация загиналите са 66 души. Голям брой други са ранени - повече от 230 души.

Сред най-сериозно атакуваните градове е Кут. Само там експлозиите са били две. При първата е била взривена крайпътна бомба. Атаката е станала в 8 ч. местно време. Взривът е бил в оживен, централен район, което обяснява и многото жертви.

При пристигането на полицията е последвала втора експлозия - избухнала е кола-бомба. Болниците в околността продължават да приемат ранени, но ситуацията е под контрол, увери Хамис ал Саад. Град Кут се намира на около 160 км южно от столицата Багдад.

Атентатори са нападнали полицейски участък в град Тикрит, съобщава Ройтерс. Единият от тях се е опитал да ликвидира високопоставен полицейски служител, оглавяващ местните служби за борба с тероризма. Вторият атентатор бил застрелян от охраната на участъка. При нападението са загинали двама полицаи, а други шестима са ранени.

Със сигурност всички нападения са били координирани. Атаките са осъществени с коли-бомби, крайпътни бомби и атентатори-самоубийци.

Все още обаче никой не е поел отговорност за тях. Най-вероятно организатор на кръвопролитието ще се окаже Ал-Кайда, отбелязва АП.

Тези атаки целят да разрушат сигурността и да подкопаят доверието в силите за сигурност, коментира ген. Касим ал-Мусави от полицията в Багдад.

Кървавите атаки в Ирак се случват малко след като лидерите в размирната страна обявиха, че ще проведат срещи с американски представители относно това дали САЩ ще оставят някои свои структури там. Те ще се занимават основно с обучение на иракските сили за сигурност. Припомняме, според подписаното през 2008 споразумение между САЩ и Ирак 47 000 американски войници трябва да се изтеглят до края на 2011 г.

Насилието в Ирак намаля след пика си през 2006 и 2007 г., но подобни атаки продължават да са чести. Само през юли при нападения в размирната страна са загинали 259 души, припомня АФП.