Двама мароканци, които се целували на публично място, били арестувани от властите в консервативното мюсюлманско кралство. Испанска феминистка пък била изгонена след прогейски протест, съобщава АФП, позовавайки се на информация от официални лица.

Във вторник властите са арестували двама френски членове на спорна феминистка кампания, след като протестирали голи пред забележителност в Рабат срещу отношението към гейовете в Мароко. Жените са били експулсирани същата вечер. На тялото на едната жена в черно било изписано „имаме доверие в гейовете". Те протестирали пред кулата „Хасан", известно минаре в Рабат.

В подобен акт на солидарност, двама мароканци отишли на същото място и се целунали. Вътрешното министерство обяви, че двойката е арестувана заради неприлични действия.

Ведомството посочва, че испанка, свързана с феминисткия протест, също е експулсирана от Мароко.

Вътрешното министерство осъди това, което то нарича „серия от провокации и насилие, извършвани от чуждестранни организации, които умишлено нарушават законите на Мароко - да подкопаят морала".

Хомосексуалността се счита за престъпление в Мароко. Признатите за виновни по това престъпление са заплашени със затвор до три години. Миналата седмица трима мъже, обвинени в хомосексуалност са били вкарани зад решетките за по три години всеки.

През март правозащитната организация „Хюман Райтс Уоч" призова Мароко да декриминализира хомосексуалността, заявявайки, че „криминализирайки хомосексуалното поведение на възрастни нарушава международните закони за човешките права".