Нито един руски турист не е трябвало да напусне хотела си преждевременно заради фалит на туристическата компания, която го е изпратила на почивка в България. Това заявиха представители на туристическия бизнес по време на презентацията на България в рамките на международното изложение „Отдих 2014" в Москва, съобщи БНР.

Според последните данни тазгодишният ръст на руските туристи у нас е 1,7% в сравнение с миналата година, съобщи по време на пресконференцията българският посланик в Русия Бойко Коцев.

Най-сериозно е увеличението при детските групи - 7%. Окончателните данни предстои да се уточнят и общият ръст може да се окаже по-значим.

Фактът, че няма изселен от хотела руски турист заради фалит на изпращащата фирма беше възприет тук като поредното доказателство за изключително положителното отношение към гостите от Русия, каза Владимир Чугунов, ръководител на един от водещите руски туроператори за България.

Според него тазгодишните фалити няма да окажат влияние върху бъдещите планове на руснаците да пътуват до България. Причините за по-скромния ръст тази година той вижда друго.

Основната а е в намалената покупателна способност в Русия, особено след като еврото поскъпна за половин година с 20%. Към това трябва да прибавим служителите в силовите структури, на които им беше препоръчано да не пътуват до страните от ЕС и НАТО, а също така общата обстановка на несигурност, каза Владимир Чугунов.