ДПС депутатът и зам.шеф на парламента Юнал Лютви коментира напрежението около изборите в Ардино с думите, че това е община, която винаги е била управлявана от ДПС и явно това ще продължи като тенденция.

В студиото на Канал 1 той отхвърли обвиненията за „изборен туризъм" и каза, че е направил справка в Гранична полиция за пристигналите автобуси от Турция.
„Техният брой в края на тази седмица е същият както всяка друга", каза Лютви и обясни, че може и да има граждани, които да работят в Турция, но да имат право на глас тук, в страната си.

Според Юнал Лютви вотът на пристигащите от Турция не е решаващият в община Ардино.

Той добави още, че за изборите ДПС нямат споразумение с коалиционните си партнъори от тройната коалиция и всяка партия търси сама за себе си „географско разширение".
Малко преди това изявление на Лютви в репортаж БТВ показаха граждани, които признаха през камерите, че са дошли само за изборите и че са им платени пътните разноски от Турция и обратно.

Бившият земеделски министър Мехмед Дикме, алтернативен кандидат срещу ДПС, каза, че на изборите са спечелили всички граждани на Ардино „независимо от крайния резултат".
Той поздрави гражданите на общината и допълни, че такава избирателна активност не е имало никога до този момент.

Министър Румен Петков посочи данни на МВР, че „притокът от Турция е около 8000 души, а общият брой на преминалите границите граждани е около 16 000 души, което не е много и да се смята, че изборният туризъм се е състоял е некоректно".