"Не е хубаво арабите да ядат хляба на българите, има много българи без работа". Това казал един от подсъдимите по делото за побоя на българина от турски произход Георги Димитров - Метин.

Припомняме, младият мъж бе зверски пребит в края на 2013 г. на столичната ул. "Пиротска", тъй като нападателите му решили, че е бежанец. Тримата задържани обвиняеми - Джоно Младенов, Момчил Милчов и Иво Тилков отговарят за опит за убийство по хулигански подбуди, за което деяние ги грозят 15 до 25 години затвор или доживотен затвор.

Пред Софийски градски съд днес се изправи за разпит собственикът на хостела, където пострадалия Метин живеел под наем с жена си. Около 19.00 часа хазяинът им и собственик на обекта Матей Димитров стоял с двама свои приятели - охранители, в безистена, където се намирал хостелът - на ул. "Цар Самуил", до ул. "Пиротска".

В това време голям поток от бежанци се прибирал към хостела. Тримата подсъдими ги подгонили и хората се разбягали, влезли по стаите. Нападателите влезли и се отправили към Матей и приятелите му. Единият охранител веднага повторил няколко пъти: "Ние сме българи, ние сме българи".

На свой ред биячите отвърнали, че "не е хубаво арабите да ядат хляба на българите". Собственикът на хостела ги предупредил, че има камери и техните действия ще се документират. Димитров уточни пред съда, че устройствата всъщност не работели.

Тогава нападателите се оттеглили. Не след дълго обаче безчинствата продължили. Отвън те пребиват Метин с палка. Жена му връхлита в хостела, където живеят с викове: Пребиха Метин!". Собственикът на хостела разказа, че е видял "по-едрия" подсъдим (вероятно визира Илко Тилков, предвид физическите му характеристики - б.р.) с палка в ръка.

Разпитани бяха и полицаите Георги Тодоров и Костадин Караиванов, които са отишли на местопрестъплението във фаталната вечер. Екип от униформени отишъл на мястото след подаден сигнал. Докато оглеждат, линейката дошла и взела Метин. Междувременно втори екип на автопатрул успял да задържи двама от нападателите.

Защитата на Иво Тилков днес поиска да бъде изискана справка от Пето районно полицейско управление с всички необходими документи, които трябвало да бъдат съставени при ареста на доверителя й, тъй като не присъстват към материалите по делото.

Държавното обвинение настоя за разпита на всички свидетели, посочени в обвинителния акт. Тъй като някои от тях, редовно призовани, не се явиха за днешното заседание, съдът постанови принудителното им довеждане за следващия път.
Делото беше отложено за 13 май от 14.00 ч.