Министерството на околната среда и водите (МОСВ) лъже, убива и краде. Това обвинение бе изречено гръмко от няколко неправителствени организации (НПО) на пресконференция в БТА. Председателят на УС на Коалиция за устойчиво развитие Дончо Иванов мотивира твърдението с последните случаи, свързани с наводненията и жертвите от тях.

По думите му, бедствието и загиналите са отговорност на държавния контролен орган, в лицето на МОСВ, онези, които дават разрешения да се секат гори безконтролно и да се застрояват речни корита.

Убиват ни както при автопроизшествията, виновни няма", категоричен е Иванов. По думите му, до момента не само, че няма нито осъден служител, а няма дори една процедура на преследване на служител или министър. Ако това се случи в друга страна според Иванов прокуратурата е щяла да ги събере, да ги „навърже като три синджира роби" и да ги остави да се разберат в една стая кой е виновен, за да не се случва повече това.

Според гражданските сдружения МОСВ не си върши работата. Коалицията за устойчиво развитие  е завела около 150 дела в административните съдилища. Около 30 са прокурорските проверки по различните случаи. Адвокатите на МОСВ заставали зад най-големите замърсители.

Сдруженията осъдиха решението на екоминистерството за удължаване на живота на реакторите на 5-и и 6-и блок на АЕЦ за 30 години напред, без оценка на въздействието.

„Има хора, на чиито земи предприятието „Елаците-Мед" носи отпадъци с цистерна и ги изсипва в Малинова долина, където са най-плодородните земи в София", подчерта Иванов.

Гражданите пуснаха заснето клипче, което показва, че под Околовръстното шосе има 1,5-метрова дупка, която всеки ден става все по-голяма. Притеснението им е, че всеки момент някой от преминаващите автомобили може да пропадне в дерето, което е около 30 м. Причината за този абсурд се оказва, че е кална река, засипана със строителни отпадъци.

Председателят на Сдружение „Независим обществен контрол" Иван Димитров отбеляза липсата на екооценки. „Не може да разкопаеш цяла София без всякакви екооценки", категоричен е той. Лошото е, че прокуратурата и съдът работели против тях - не им помагали, посочи Димитров.

И тъй като хората търсят отговорността на кмета на Столична община, главния архитект на София, сдружението ще подаде сигнал в прокуратурата.

Оказва се, че проблем е налице и по отношение на достъпа до информация. Председателят на Национално сдружение на собствениците на имоти Здравко Младенов се обърнал за справка към МОСВ във връзка с издадено решение от служителка, която по това време била в отпуск. „В този смисъл тя не може по това време да подписва официално документи, свързани с разрешение за влизане в сила на инвестиционни проекти", коментира той. Справката всъщност представлява хвърчащ лист, без име, подпис и печат, без изведен номер. Това ли е стилът на държавната администрация, попита Младенов.

8 години се борим да защитим частната си собственост и да не се изсипват боклуците върху нашите земи", оплака се той. Според Младенов пропуските в дейността на МОСВ се отразяват и на икономиката на страната ни, тъй като много от инвестиционните проекти са по европейски програми. По думите му, хората първо започват със свои средства и в момента, в който всичко е построено, благодарение на неправомерните действия на МОСВ, Европа казвала „да, ама не". Той се оплака, че поради нарушенията следват санкции, а парите ги плащат гражданите от своя си джоб.