В Балчик започна поредният протест, с който гражданите настояват правителството да предаде на общината управлението на Архитектурно парковия комплекс "Двореца" и Ботаническата градина, съобщава Радио Варна.

Недоволството на местните хора ескалира след решението на Софийския университет да отмени безплатния им достъп до комплекса.

От инициативния комитет припомнят, че годишните приходи от посетители са около 10 млн. лв. Oбщина Балчик има само задължения и отговорности, но не и права, а през годините е имало практика Дворецът да се управлява от община Балчик, изтъкват още протестиращите.

В града започна и подписка за връщането на Двореца на общината.

Междувременно ректорът на СУ проф. Иван Илчев изпрати отворено писмо до жителите на Балчик.

Абсурдно е дори да се мисли, че ръководството на Софийски университет"Св.Климент Охридски" ще има нещо против жителите на Община Балчик, започва писмото си проф. Илчев.

В него той обяснява, как преди десетина дни е разговарял по телефона с кмета на града Ангелов, като двамата се разбрали да запазят добрия тон и да се срещнат, за да обсъдят проблемите.

Кметът предложил да дойде в София във вторник, защото в понеделник има сесия на Общинския съвет.

Няколко дни по-късно Илчев му позвънил лично и го помолил да му изпрати предварително становището на неговите юристи, с предложение как може да се реши проблемът. Ректорът получил отговор, че има такъв материал и до края на деня ще го получи.

Оттогава до сега - въпреки многобройните обаждания до Балчик, нито документите са пристигнали в СУ, нито кметът се е обадил на Ректора.

Спорове не се водят по този начин, пише Илчев до жителите на Балчик. Ако юристите на Община Балчик могат да предложат законов начин да се осъществи искането по отношение на територията на Ботаническа градина ние сме склонни да го обсъждаме, гарантира той.

Проф. Илчев подчертава също така, че Софийски университет никога не е имал и няма да има претенции към тази сградата на Двореца.

В края на писмото си ректорът на СУ заявява, че няма да отговаря на писма, издържани в груб и безпринципен дух. Важни за нас са законите на България, а не безпринципността и площадния натиск, завършва проф. Илчев.