Военният министър на САЩ Чък Хейгъл напуска поста след натиск, обявиха официални представители на Белия дом, предаде „Ню Йорк Таймс".

Това е първата рокада в кабинета заради изгубеното от Демократическата партия мнозинство в Сената и заради кризите в глобален план, отбелязва изданието.

Президентът Обама е взел решението да поиска оставката на военния си министър - единственият републиканец в неговия екип по национална сигурност - миналият петък след серия от срещи през последните две седмици, обявиха високопоставени лица от администрацията на Барак Обама.

Официалните представители описаха решението на Обама да махне 68-годишния Хейгъл като признание, че заплахата от „Ислямска държава" ще изисква различни умения от тези на настоящия военен министър.

Републиканец с военен опит, който беше скептичен по отношение на последната иракска война, Хейгъл пое поста, за да направлява прекратяването на бойните мисии в Афганистан и съкращаването на военните разходите в ерата на бюджетното секвестиране.

Но сега „през следващите няколко години ще се изисква различен фокус", поясни източник от администрацията на Обама. Той подчерта, че Хейгъл не е уволнен, допълвайки, че военният министър е инициирал дискусия с президента за неговото бъдеще преди две седмици и че двамата са постигнали съгласие, че е време да напусне поста.

Но съветници на Хейгъл през последните седмици твърдяха, че той ще изкара целия си мандат от четири години.

По-късно на пресконференция президентът на САЩ Барак Обама потвърди, че Хейгъл напуска поста.

През последните близо 2 години Чък (Хейгъл - б.р.) беше образец за военен министър", подчерта Обама. Той добави, че Хейгъл му е съобщил миналият месец, че е време да приключи работата си като военен министър.

Хейгъл, който също присъства на кратката пресконференция, благодари на всички в Пентагона и на президента на САЩ за възможността да ръководи ресора през последните почти 2 години.

Да бъда военен министър беше най-голямата привилегия в моя живот, добави той.

Обама не разкри причината за напускането на Хейгъл, но има спекулации, че това е продиктувано от напрежение в екипа на Обама за външна политика по отношение на стратегията срещу „Ислямска държава".

В списъка на заместниците на Хейгъл се спрягат Мишел Флоурной, бивш заместник-министър на отбраната, сенатор Джак Рийд, демократ от Род Айлънд и бивш офицер в армията и Аштън Картър, бивш заместник-министър на отбраната.

Междувременно източник от Пентагона заяви, че Хейгъл ще остане на поста до избиране на неговия наследник.