Досъдебно производство за трафик на хора с цел продажба на дете в Гърция е образувано в Районната прокуратура - гр.Левски.  

Това съобщи Дияна Маркова, говорител на Окръжна прокуратура-Плевен, цитирана от БиТиВи.

Сигналът е подаден от кварталния полицай на плевенското село Градище, който е забелязал, че бременна жителка на селото след известно време не носела детето си. Той направил проверка и установил, че тя е разплатила всички свои дългове.
    
При последвалата проверка на РУ на МВР в Левски и ДАНС са открити две лица - около 35 годишни, които живеят на семейни начала. Те са от с. Асеновци и са организирали превеждането на бременната жена през границата- КПП-Кулата през май с помощта на съпруга й.

На територията на Южна Гърция, в наета от тях квартира, бременната престояла няколко дни. Със съдействие на гръцки граждани тя била настанена в болница, където родила. След това детето е отнето от нея. Дадени са й 2 500 евро с уговорката три месеца по-късно да се върне в Гърция за оформяне на документите и за да получи още 1 500 евро.

Спрямо двамата от с. Асеновци - Славчо К. и жена му М.Д., са повдигнати обвинения за трафик на бременна жена с цел продажба на дете. Те са задържани за 72 часа. В понеделник ще бъде поискана постоянна мярка "задържане под стража". Спрямо мъжа на родилката е повдигнато обвинение за съучастие при транспортиране зад граница на родилката. Двамата са от ромски произход.

След проведения разпит, майката заявила, че съжалява.

Прокурор Маркова допълни, че са направени  претърсвания в жилището на задържаните. Там са намерени вещи, които сочат, че арестуваните най-вероятно са се занимавали с подобна дейност и преди.

Припомняме, в сряда двама адвокати бяха задържани за предполагаемо участие в престъпна група за трафик на деца. Бебета отново са били продавани в Гърция