Браншовите организации от сектор „Плодове и зеленчуци" плашат с пълен фалит и протести.

На пресконференция в БТА председателят на Националния съюз на градинарите в България Слави Трифонов обяви, че ресорът е излъган от екс земеделския министър Димитър Греков за разпределението на финансови средства от ЕК по схемата, обвързана с подкрепа на производството за следващия програмен период 2015 - 2020 г.

В програмния период 2015-2020 г. за пръв път се прилага допълнително подпомагане, което е по оста на директните плащания. Затова е нужна концепция и разпределение на парите между браншовите организации в най-тежко състояние, разясни Трифонов. По думите му браншът е стигнал до споразумение с МЗХ за това 14% от сумата да отидат за подпомагане на браншове в критично състояние.

Бяхме грубо излъгани за разпределението на тези проценти от парламента, разпределението е подписано на 31 юли без наше знание, след като ни уверяваха, че няма да се разглежда сега, а ще се остави на новото правителство, възмути се Трифонов. По думите му сектор „Плодове и зеленчуци" е в изключително тежко състояние.

Колко български плодове и зеленчуци сте изяли това лято, поиска да знае Трифонов. Според него у нас почти не се предлагат свежи такива, които да са брани ден преди предлагането на пазара. Това не се предлага в България, а има огромно значение за здравето. Промените в един плод след откъсването му са значителни и влияят на здравето. Вносните не само, че не са пресни, но често са обработени, за да издържат 20 дена, изясни той.

По думите му това е бранш с много ръчни операции, като в момента по веригата заема около 200 000 работни места с 10% присъствие на пазара. Ако имаме достатъчно присъствие на български плодове и зеленчуци на пазара, ще ползваме ниско квалифицирана работна ръка, където е най-голямата безработица, и ще спомогнем за намаляването й, аргументира се още председателят на Националния съюз на градинарите.

Стана ясно, че има възможност до края на годината да се направи ново предложение за разпределение на парите към ЕК, като за осъществяването на такова браншът е бил уверен от служебния земеделски министър. От бранша настояват това правителство до края на мандата си да разработи ново предложение, но от един месец не са получили новина, че по такова се работи.

Най-късно до 10 ноември такова да е внесено в ЕК. Ако останем с това предложение, сме обречени на агония и браншът ще бъде закрит до 2-3 години. С колегите ще се обединим и ще бъдем принудени да минем към протести, зарече се Трифонов.

Браншът е недоволен и от това, че България е единствената членка на ЕС, в която няма приет Закон за браншовите организации. По думите на сектора докато такъв не влезе в сила и у нас, то „нещата няма как да се случат".

Производителите се оплакват от близо 80% сив сектор в бранша и за тях това е възможно именно поради модела в България. За тях липсата на такъв закон е проблем, защото във всички други членки на ЕС европарите минават през подобен закон, като така ползването им е сигурно и регламентирано и няма място за своеволия.

Да се изготви и приеме такъв закон, в него ще се види кой-кой е, за какво отговаря и за какво се бори, настояват десетки организации, обвързани с производството на плодове и зеленчуци у нас.

Те се жалват, че още не е ясно как се разпределят парите по европрограми и затова имат три предложения. Вариантите са това да става на базата на консумацията на плодове, зеленчуци и месо, по препоръки на Световната здравна организация или по стандартен производствен обем за потенциала на всяка една производствена единица.