Правителството се захваща да насърчи вътрешния туризъм в страната ни, като покаже на българите 50 малко познати, но красиви туристически обекта.

Нуждата за популяризиране на родния туризъм се потвърдила и от данните на социологическо проучване, според което 61% от българите са готови да почиват в страната, ако знаят обаче какво точно да изберат и как да организират почивката си.
Именно затова Министерството на туризма е избрало 50 от 325 предложения за туристически обекти, върху които ще се фокусира и ще ги предложи като добро място за отдих и културно обогатяване.

Ресорният министър Николина Ангелкова даде специална пресконференция, на която да обясни как точно ще се насърчи вътрешният ни туризъм. Ангелкова изрично подчерта, че договорът с фирмата-изпълнител на проекта се подготвя от няколко години насам и тя го е намерила в този му вид. Страната ни ще заплати близо 2 млн.лв. за реклама на тези 50 обекта, като за целта ще бъдат подготвени специален телевизионен клип, интернет сайт, мобилно приложение, билбордове в цялата страна, рекламни брошури.

Министърът на туризма посочи, че очакваният отлив на руски и украински туристи от страната ни може да бъде компенсиран именно чрез повече пътувания на българите у нас.
"Българите са склонни да пътуват в страната, но нямат информация къде могат да почиват", обясни още нуждата от проекта министър Ангелкова.

Друга цел на тази инициатива е и да се върне навикът на хората сами да търсят и откриват интересни места в родината си. Като друга задача, освен тази да бъдат показани въпросните обекти, Ангелкова изтъкна и целта те да станат приоритетни при организирането на уикенд туризма на българите.

"Аз мисля да ги посетя всички 50 малко познати обекта", зарече се министърът. Тя призна обаче, че голям проблем пред министерството за рекламата на тези места е и лошата инфраструктура до някои от тях, като пари ще бъдат заделени и за социализацията им.

В топ 50 на туристическите обекти, които трябва да посетим, са записани крепостта "Траянови врата" край София, Драгоманското блато, отново в близост до столицата; Земенският манастир до Перник, както и музеят на минното дело, отново в района на миньорския град.
Туристическото ни министерство е обърнало внимание и на някои обекти в слаборазвития Северозападен регион, като там ни препоръчва да видим античната крепост в Монтана; етнографския комплекс във Враца; крепостта "Кастра Мартис" в град Кула, както и местността "Чипровци" в Монтана.

По родното Черноморие препоръчваните места за ваканция и посещение са Античната куполна гробница в Поморие; Тракийското светилище Бегликташ в Приморско; крепостта "Русокастро" в община Камено; скалните манастири край Провадия; чудните скали в община Дългопол и ранно-християнската базилика около Варна.

На север пък в списъка с малко познатите, но хубави туристически обекти, влизат крепостта "Червен" край Русе; Нисовският манастир "Св. Св. Константин и Елена"; Римската гробница в Силистра и етнографският комплекс в Добрич.

В Централна и Южна България българите е добре да посетят Тракийската могила "Голяма Косматка" край Стара Загора; екопътеката "Бяла вода" в Калофер; каменните гъби в село Бели бряст, както и каньонът на водопадите в град Смолян.
Природен парк "Беласица" и праисторическото светилище Градище са препоръчваните места в Благоевградска област.