Външните министри от Г8 се събраха във Вашингтон да дискутират глобални проблеми, включително кризата в Сирия, ядрената програма на Иран и плановете на Северна Корея да изстреля ракета с далечен обсег.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън заяви, че срещата е възможност за дискутиране на много световни проблеми, които могат да се разрешат чрез обединеното лидерство на страните от Г8. Основна тема в дневния ред на срещата е Сирия.

"Ние алармираме за продължаващото насилие в Сирия и сме притеснени от проблемите пред които е изправен Кофи Анан, който се опитва да прекрати огъня и насилието", каза Клинтън, цитирана от „Гласът на Америка".

САЩ, Великобритания и Франция призоваха президента на Сирия Башар Асад да напусне властта като част от демократичния преход и прекратяването на политическото насилие, което продължава вече повече от година.

Клинтън и руският външен министър Сергей Лавров ще дискутират Сирия след конферентен разговор с турския външен министър Ахмет Давутоглу за стрелбата по турско-сирийската граница.

По отношение на срещата между Иран и Великите сили в Турция през уикенда Клинтън изтъкна, че външните министри от Г8 вярват, че има възможност за Техеран да се отнесе сериозно към притесненията на международната общност относно ядрените амбиции на Ислямската република.

"Вярваме, че все още има време за дипломация, но е важно иранците да седнат на масата за преговори и да се създаде среда, благоприятна за постигане на конкретни резултати чрез един устойчив процес", изтъкна тя.

Северна Корея планира да изстреля ракета с изкуствен спътник в близките дни, което нарушава редица резолюции на ООН.

Тази инициатива нарушава множество резолюции на Съвета за сигурност на ООН, заяви Клинтън, допълвайки: „Mисля, че всички споделяме една и съща цел, стабилността на Корейския полуостров. Ще обсъдим как най-добре да се постигне".

Клинтън заяви, че външните министри ще дискутират и други проблеми като тероризма, пиратството, подкрепата за демократични промени в Близкия изток и Северна Африка и др.

Междувременно днес е крайният срок за прекратяване на огъня в Сирия