Медиците, работещи в спешната помощ, са възмутени от реакцията на здравното министерство и намерението да се уволни д-р Георги Гелев, който е директор на центъра и се готвят да протестират, съобщи Нова ТВ.

„Лошата кадрова политика води до това, че няма кой да работи, а за да работят хора при нас трябват добри условия на труд и добро заплащане. В срутилото се здравеопазване ние обираме всички луфтове", каза д-р Балова. Тя добави, че по закон те трябва да работят по 7 часа на ден, а тя работят по 8 часа. Освен това трябва след два дни работа да почиват три дни, а те почиват само два.

Месечното възнаграждение на един лекар в спешната помощ е между 600 и 800 лева. Много често хората си правят експерименти и викат едновременно Спешна помощ, полиция и пожарна, за да видят кой ще дойде пръв на място, споделиха лекарите. Екипите непрекъснато намаляват и хората напускат.

„Изходът се намира на доста по-високо ниво от Центъра за спешна медицинска помощ. Аз съм в отпуска от четири месеца. Не намирам никаква грешка при случая с починалата фотографка, при положение, че е имало едва 11 линейки през конкретната нощ", коментира д-р Георги Гелев.

По думите му за да бъдат бързи екипите трябва да има много повече екипи, а за да ги има тях трябва да има и добро заплащане.

Според него заплатата на лекарите в Спешна помощ трябва да е 1 500 лева. „Писал съм много писма до институциите по тази тема. Предлагам заплатите да се увеличат със 100%", заяви той. За това ще са необходими 4-5 милиона лева на година.

„Най-фрапиращото, което научих, е, че преди 20 дни са съкратили бройки в спешната помощ", съобщи той и допълни, че от софийския център се взимат хора, за да се прехвърлят в по-малки градове.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков обясни пред БНР, че на ниво държава са необходими още 40 милиона лева, за да се вдигнат заплатите на медиците в спешната помощ.

Има трудности и в рамките на този бюджет правим това, което можем. Планирали сме в рамките на шест години увеличение минимум с 10 процента, каквото може отгоре- ще бъде добре. Около 57 линейки има в София, от които само 20 излизат, каза Пенков.

Орган по назначенията е министърът на здравеопазването, така заместник-министърът отговори на въпроса кога ще стане освобождаването от пост на шефовете на „Бърза помощ". Той повдигна отново въпроса за възстановяването  на телефонен номер 150, с който хората са свикнали и който номер би могъл да работи заедно с тел.112.