Опитът за пробив на руски военни към украинския  Мариупол е ликвидиран, съобщи агенция „Униан" с позоваване на Андрей Лисенко - представител на информационно-аналитичния център на украинските сили за сигурност.

Остатъци от колоната, която тази сутрин се опита да се насочи към града, са били спрени и атакувани от силите, провеждащи антитерористичната операция в Източна Украйна.

Лисенко допълва, че са обезвредени два танка и са задържани членове на диверсионно-разузнавателна група.

Руските военни, опитвайки се да се представят за сепаратисти от Донбас, са имали за задача да създадат ново огнище на военно противопоставяне в южната част на Донецка област.

Районът е блокиран от украински военни.

Руските военни минали случайно границата с Украйна
Още...

По-късно беше уточнено съобщено, че антитерористичните сили са заловили 10 десантници от руската 98-а дивизия . Това е станало близо до село Зеркални в Донецка област. Руснаците са задържани заедно с личните документи и оръжието им.

Те са дали показания, че на 23 август десантен батальон е бил прехвърлен с влак в руската Ростовска област. След това, около 3 часа през нощта на 24 август, е бил вдигнат по тревога и е получил заповед за операция. Била е оформена колона от няколко десетки бронирани машини.  Само на офицерския състав е било съобщено, че батальонът трябва да нахлуе на украинска територия.

Образувано наказателно производство за незаконно преминаване на границата от страна на въоръжени граждани на Руската федерация.

Междувременно беше съобщено, че тази сутрин в село край град Псков тайно са били погребани двама десантници.  Официално не се съобщава при какви обстоятелства за загинали те, но вероятно става  дума за опит да се прикрие присъствието на руски военни на украинска  територия.