Със изстрели във въздуха афганистанската полиция разпръсна протестиращи, които опитвали да изкачат стените на сграда близо до президентския дворец. Гневът им ескалирал след убийството на седем членове на етническото малцинство „Хазара" от ислямистки екстремисти.

Телевизионни кадри показват, че в протеста се включили хиляди представители на малцинството, както и че тълпата била разпръсната след предупредителните изстрели на полицията. На снимките се вижда как изнасят млада жена, но не е ясно дали тя е била уличена от куршум, съобщава „Ройтерс".

Това е една от най-големите демонстрации в Кабул от години. Хиляди протестиращи шестват по улиците на афганистанската столица с искане правителството да предприеме действия, след като убийците изхвърлили обезглавените тела на своите жертви.

Хазарите са персийско говорещо, преобладаващо шиитско малцинство, което дълго време е било преследвано в Афганистан. Много от тях са били избити от талибаните и „Ал Кайда" през 90-те години. Серия от убийства и отвличания тази година довели до нарастване на чувството на безнадеждност.

Носейки ковчези със зелени драперии и слогани „Талибаните извършват престъпления, а правителството ги подкрепя", тълпата измина повече от 10 км до президентския дворец.

„Ние идваме тук, за да поискаме от правителството да ни даде извършителите, така че ние да им отмъстим", заявяват протестиращите.

Президентът Ашраф Гани осъди убийствата и обеща разследване.

Седем души, включително три жени и едно дете, били отвлечени преди месец. Преди дни те са били открити обезглавени от екстремисти от „Ислямска държава" в Забул. Няколко района в провинцията са под контрола на талибаните.

Напоследък екстремисти от групировката „Ислямска държава" също действат в района.