Специалният посланик на президента на САЩ по въпросите за Афганистан и Пакистан Ричард Холбрук призна, че между позицията на САЩ и тази на Русия по въпроса за маковите насаждения има сериозни разминавания.

Руското правителство счита, че изкореняването на посевите с мак - това е ключ към решаването на проблема, а ние считаме, че това ще даде на възможности на талибаните за вербуване и привличане на селяните, обяснява Холбрук, цитиран от БиБиСи.

По думите му значително по-голям успех носи самата борба с контрабандата на наркотици и унищожаването на самите пазари на наркотици

Изявлението на Холбрук идва в деня, в който в Москва трябва да се състои първото заседание на руско американската работна група за противодействие на разпространението на наркотици.

Руските официални власти не веднъж са изразявали тревога от мащабите на наркотрафика от Афганистан. Това е и основният източник за снабдяване на руския пазар, а един Русия е и един от пътищата за снабдяване на Европа.

Едновременно с това руската страна изразява недоволство от недостатъчно активната борба на НАТО с производството на наркотици в Афганистан. Според статистиката на руската Федерална служба за борба с наркотиците, реколтата от мак в Афганистан от 2001 година насам е нараснала повече от 40 пъти, като 92% от производството се намира в провинции, които са под контрола на международните сили.

Като метод за бора руските експерти предлагат химическо унищожаване на посевите от въздуха.

Постоянният представите на Русия в НАТО Дмитрий Рогозин сравни щетите от афганистанския наркотрафик със загубите по време на съветското нахлуване 1979 - 1989 година.
"30 000 млади руснаци умряха миналата година след употреба на хероин, произведен в Афганистан, това е два пъти повече от броя на съветските войници, загинали в Афганистан за 10 години", каза Рогозин през януари.

Мнението на представителя на САЩ Ричард Холбрук обаче е, че унищожаването на посевите е контрапродуктивно, тъй като по този начин са дава на талибаните безплатно инструмент за вербуване".

Според Холбрук разногласията по въпроса за изкореняването на мака не пречат обаче на сътрудничеството между двете държави по въпроса за Афганистан, но в други области. Изявлението на Холбрук, както не се случва за първи път, предизвика обаче раздразнение у Москва.