Краят на ядрената енергетика на България обяви експрезидентът Георги Първанов по време на среща с членовете на Районната партийна организация на БСП „Оборище" в София и с членовете на клуб „Енергетик".

Припомняме, по-рано днес парламентът гласува за спирането на АЕЦ "Белене".

Това, което стана, е, че Бойко Борисов дръпна шалтера, това е краят на ядрената енергетика на България, заяви той, уточнявайки, че това ще е факт при условие, че няма друго управление, което да възобнови проекта.

Ще загубим милиарди лева инвестиции, ще загубим възможност за развитие на много съпътстващи производства. Една ядрена централа означава много сигурност, която ние ще загубим, допълни Георги Първанов, цитиран от Фокус.

По думите му, министър Трайчо Трайков има своята вина, но е налице пълен провал на енергийната политика на правителството и вината за този провал е не толкова на Трайков, колкото на министър-председателя и на кабинета като цяло.

„Преди няколко дни имах възможността да коментирам много обстойно смяната на двама министри - на икономиката и на здравеопазването. Тогава моята теза беше, че без съмнение Трайчо Трайков има своята отговорност за състоянието на енергийната ни политика, на икономическата ни политика като цяло." - обясни Първанов.

„Още от 2009 г. имаше една статия, която сложи началото на много тежки отношения между мен и Борисов. Тогава след срещата с Путин, аз му казах в очите, че Борисов отиде неподготвен, че той няма визия, няма стратегия за развитието на българската енергийна стратегия.
Подозирах, че бъдещето на големите енергийни проекти е нерадостно, както се и случва. Днес стои остро въпросът за бъдещето на ядрената енергетика в България. Моята теза е, че съдбата на „Белене" предопределя бъдещето на българската ядрена енергетика и друго мнение не може да има.
Нелепи са твърденията, че ще го вземем този готов ядрен реактор и ще го пренесем в „Козлодуй", това нито ще направи по-бърза реализацията на новата мощност, нито ще го направи по-малко руски този реактор.
Преди два дни тезата на Борисов беше, че той не иска да строи българо-руска централа. Централата е българска, тя ще произвежда ток. Тук - този ток, ще се продава на балканския енергиен пазар, а в момента тече много силен процес на преразпределяне и се опасявам, че когато бъдат готови централите на Турция, на Румъния, ние, които в момента задоволяваме около 20% от дефицита на Балканите, ще се наложи да купуваме ток. Това е, може би, най-тежката политическа, управленска грешка на прехода." - коментира Първанов.