Хакери влизат в профилите на хора, събиращи средства за лечението си, и искат пари от тяхно име, съобщава БНТ. Първа жертва на новата схема станал Николай Иванов от Асеновград. Приятелите му получавали съобщения от негово име с молба да му преведат суми на посочена банкова сметка. Мъжът уведомил полицията и бързата му реакция предотвратила развитието на измамата.

Николай Иванов в момента събира пари за успешното си лечение в чужбина. Той търси възможност да изплати процедурите в болница в Испания чрез контактите си в социалната мрежа. На профила му обаче се натъкнали измамници. Схема за кражба на пари е разработена от хора, които следят благотворителните кампании в интернет и медиите. Те започнали да изпращат съобщения до приятелите на Николай от негово име.

Измамата станала ясна, след като един от получилите такова съобщение звъннал на Николай. Той предупредил приятелите си, до които били пратени лъжливите апели.

Скоро младежът ще заведе дело срещу Министерството на здравеопазването, заради отказ за подпомагане на лечението му с 25 000 евро. Толкова били заплатени за ваксина, поставена в края на лечението. Мотивът за отказа е, че ваксината, според министерството, е експериментална.

За да бъде изплатено лечението на Николай остават още 52 000 евро. Кампанията за събирането им тече чрез единния дарителски номер и банкова сметка.