Литургията по интронизацията на папа Франциск ще бъде на 19 март - тържеството на Свети Йосиф, съобщават от Ватикана.

Епископът на Буенос Айрес Хорхе Берголио беше избран за папа при петия вот на втория ден от събирането на конклава.

УТОЧНЕНИЕ:
Говорителят на Светия Престол отец Федерико Ломбарди поясни, че кардинал-протодяконът Жан Луи Торан, който на 13 март вечерта обяви името на новия Римски Папа, е използвал името „Франциск", а не „Франциск І", т. е. не е налице номериране и това не е случайно, нито е някаква приумица. Новоизбраният Папа е включен и в официалния бюлетин на Ватикана под името „Франциск", без уточнението „Първи". Отец Ломбарди изрично подчерта, че „той ще стане Франциск І едва след като един ден се появи Франциск ІІ".

Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди съобщи, че веднага след избирането му папа Франциск е позвънил по телефона на почетния папа Бенедикт ХVІ в Кастел Гандолфо.

По всяка вероятност новоизбраният папа и почетният папа ще се срещнат в близките дни.

Самият говорител на Ватикана призна, че избирането на аржентинския кардинал за папа е било неочаквано и за самия него: Не знам какво да кажа, напълно шокиран съм. Споделям радостта на Църквата, но преди всичко трябва да се съвзема в тази напълно нова ситуация", каза Ломбарди. Той добави, че изборът на кардиналите е „неочакван, което демонстрира тяхната смелост".

В днешния си първи ден като Римски епископ, папа Франциск се отправи към базиликата „Санта Мария Маджоре" в Рим за молитва към Божията Майка, както той самият бе съобщил в първите си думи към вярващите снощи от централния балкон на ватиканската базилика „Св. Петър", минути след избирането му.

Агенциите веднага отбелязаха, че Светият Отец не е пътувал до най-голямата римска базилика, посветена на Дева Мария, с традиционния папски автомобил с регистрационен номер SCV 1, а с кола с номер SCV 3578.

Папата е бил придружаван от префекта на Папския дом монсеньор Георг Генсвайн и от вицепрефекта Леонардо Сапиенца. Посещението е било много кратко, посветено единствено на желанието на Франциск да остане за кратка молитва пред Олтара на Богородица.
Престоят на Папата в едно от най-важните богорoдични светилища в Рим е продължило половин час, съобщава catholic-news.bg.

Следобед папата ще отслужи литургия в Сикстинската капела в съслужие с кардиналите електори.

На 15 март новият папа ще приеме в зала „Клементина" кардиналите на католическата църква. В събота ще се срещне с журналисти и представители на медиите. В неделя, 17 март ще измоли с верните първата си молитва „Ангел господен". Във вторник - 19 март на площад "Свети Петър" папата официално ще бъде обявен за епископ на Рим.
Следващата сряда няма да има генерална аудиенция, съобщиха още от Светия престол.

Папа Франциск е първият папа йезуит, първият папа в модерната история, който не е европеец, първият папа, избрал името Франциск. Интересни факти за него са, че повече от 50 години той живее само с едната част на белия си дроб, след операция след прекарана инфекция. Обича да пътува с автобус. Син е на италиански емигрант, железопътен работник. Учил е химия. Владее италиански, испански и немски език.

Италианските епископи вече успяха да сгафят пред новия папа
Още...

Твърди, че осиновяването на деца от страна на хомосексуалистите е форма на дискриминация срещу децата, но смята, че презервативите "може да се допуснат", за да се предотврати инфекция. През 2001 г. той измива и целува краката на болни от СПИН пациенти в хоспис.

Хорхе Берголио каза на аржентинците да не пътуват до Рим, за да празнуват, ако той бъде избран за папа, а вместо това да дадат парите на бедните. През 2005 г. е на второ място по брой гласове в конклава, избрал папа Бенедикт XVI. Той е в съавторство на книга на испански език - Sobre El Cielo и La Tierra ("На Небето и Земята"). Макар и консервативен епископ, той критикува свещениците, които отказват да кръстят бебетата, родени от самотни майки.

Като епископ на Буенос Айрес Хорхе Берголио има репутацията на „немедиен" духовник и истински пример за скромност. Той живее в обикновена скромна квартира, вместо в епископската резиденция. Сам пазарува в супермаркета и често си готви сам. Обича разходките из родния си град и се качва на автобуса, вместо да се възползва от правото си на личен автомобил и шофьор.

Думите на Хорхе Марио Берголио в традиционно католическата Аржентина винаги са имали тежест. Около Рождество Христово и Великден той обичайно посещава болници за деца или затвори, където измива краката на болните и затворниците.
Аскетичният му начин на живот е странен за сънародниците му, но и буди възхищение у тях.