10 души бяха задържани след опит за грабеж на клон на банка ДСК в София на площад „Александър Батенберг". Арестите са станали след нощно преследване, продължило повече от час и половина, и засади.

Двама души са задържани в „Люлин", един в „Суходол", а седем - в „Западен парк".

Снощи около 23.00 часа крадците са пристигнали пред клона на ДСК и започнали заглушаване на СОТ. Нещо обаче ги е притеснило и си тръгнали. 10 минути след полунощ обаче са се върнали и започнали да къртят камерите на сградата. След 00.30 часа се задействал вторичен шум, който е накарал бандата отново да избяга.

Групата е била оборудвана с две таксита. Едното такси е имало апаратура за подслушване на честотите на полицейските радиостанции, а другото - с апаратура за заглушаване на СОТ- системи.

Групата е наблюдавана месец и половина. По думите на министър Цветан Цветанов това е една от най-известните криминални групи, най-добре подготвената група на някогашния люлински клан в престъпността, хора около Джиджи. Арестувани са Мишо Кривия, Сашо Кюстендилецът, Ники Куфара, Любо Гъзара (задържан при обир на столична верига магазини, а после пуснат от съда), Васко З., Илиян Хрътката, Иван Т., Пешо Крадеца, Калин В. и Стоян Мозъка.

По-късно на пресконференция на правителствения ВИП на летище София зам.-шефът на „Криминална полиция" - Георги Арабаджиев, поясни, че разкриването на бандата е било част от започнала активна работа по контингента, свързан с кражбите, касоразбиванията и грабежите.

За месец и половина ние опитахме по нов начин, с нов подход, да подходим спрямо лица, които са били задържани и имат съпричастност. Имахме и щастлива случайност, че тези лица подготвяха да направят удар, заяви той.

По думите му задържаните лица са изключително обиграни и са от активния криминален контингент, специализирани в кражбите, касоразбиванията и грабежите.

Стана ясно още, че те са лидери на локални организирани по-малки престъпни групи, които сега са се събрали, за да направят един много голям удар - сумата, която се е намирала в банката, е била над 1 милион лева.

Арабаджиев поясни, че бандитите са разполагали със сериозна техника, с „която много строителни фирми на запад биха се гордели."

Намерена е техника за заглушаване, т. нар. тапи, открити са радиостанции, хващащи честотите на Първо районно управление, на територията на обекта; намерени са гилзи, голям обем вещи по домовете им. Имало е схеми на жилища, на фирми и СОТ инсталации, метални клещи, ножици в огромни количества.

Операцията се нарича „Защитените", защото в повечето случаи задържаните са известни и контактували с полицията, но са освобождавани от съда при всеки случай на задържане, т.е. те са под защитата на съда, поясни министър Цветан Цветанов и призова: „Нека да излезе този съдия, който пусна тези лица с парична гаранция."

Искам да благодаря на Лазар Груев (председател на ВКС, б.ред.), че призова българските съдии да се отчитат пред медиите как и по какъв начин са взели решенията си, каза още министърът.

По думите му следващите операции на МВР ще бъдат назовавани с имената на съдиите, които са пуснали крадците преди това под парична гаранция.

Това е единственият начин да се съобразим с препоръките на Лазар Груев. Много труд е хвърлен за задържането на тези лица. Това са няколко групи, които се събраха в общ микс, за да извършат престъпление, с което щяха да ощетят банката, обясни той и допълни: Няма да позволим съдебната система да се подиграва с труда на тези служители.

По думите му вероятно вчера съдиите са били на маса, яли са, пили са и са се веселили, докато служителите са работили за разкриването на престъплението.„Ще направим всичко възможно тези лица да бъдат съдени навън, защото тук получават потупване по рамото да продължават в съшия дух", заключи Цветан Цветанов.