В НАП започва цялостна проверка на всички обменни бюра, регистрирани в България, съобщиха от агенцията.

Всяко от тях, което има неплатени данъчни или осигурителни задължения, ще бъде заличено от регистъра и ще му бъде отнето правото да осъществява дейност по обмяна на валута.

От НАП посочват, че бюро за обмяна на валута в Кърджали вече е без разрешение за извършване на дейност, след като е установено, че има неплатени данъчни задължения.

Разрешенията ще бъдат отнети и на тези обменни бюра, които са извършили нарушения на Валутния закон в последните две години. Такова нарушение е например търговия с валута от лице, което не е вписано в регистъра на обменните бюра. За това се налага глоба до 6000 лв.

Към момента в България 631 фирми имат разрешение за извършване на обменнА дейност. Общият брой на обменните бюра, стопанисвани от тези фирми, е 1397.

Вписването и заличаването в регистъра на обменните бюра е процедура, която се извършва в НАП от 2008 г. Дотогава тази дейност се извършваше в Агенцията за финансово разузнаване.

Успоредно с отнемането на разрешителните на фирми с неплатени данъци или нарушители на Валутния закон, започват и проверки в обменните бюра за спазването на правилата за търговия с валута.

Сред често срещаните нарушения са продажба на валута на курс, различаващ се с повече от 20 % от фиксинга на БНБ и ползването на информационни табла с подвеждаща клиентите информация, уточняват от НАП.

Законът дава право на инспекторите на НАП освен да налагат глоби и имуществени санкции, но и да запечатват некоректните обменни бюра.