Солидно мнозинство от американските избиратели подкрепят временното споразумение на президента Барак Обама с Иран за ядрената му програма, показва социологическо проучване, цитирано от „Франс прес".

Около 58% от гласоподавателите подкрепят сделката, която би ограничила иранската ядрена програма за повече от десетилетие и би подложила Техеран на строги проверки.

Договореността по общата рамка на споразумението беше постигната на 2 април между Иран и шестте световни сили, но срещна ожесточената опозиция на републиканците, които подчертават, че сделката би застрашила сигурността на Америка.

Докато избирателите в преобладаващото си мнозинство подкрепиха споразумението, само 33% от анкетираните се противопоставят на сделката, далеч по-малко от гласувалите за Републиканската партия.

47 републиканци в Сената, включително няколко потенциални кандидат-президенти за надпреварата за Белия дом през 2016 г., подписаха отворено писмо до върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи, предупреждавайки, че споразумението може да не бъде уважено от републиканска администрация.

Иран и Шесторката се надяват да постигнат окончателно споразумение до края на юни.

Около 77 процента от анкетираните американци са посочили, че искат постигане на договорка за ядрената криза, а не военна намеса.

Американците са разтревожени за Иран, но не достатъчно за изпращане на войски", коментират от провелите социологическото изследване.