10 моторни превозни средства и 24 души, които са били обявени за издирване са открити в страната. Това е станало в рамките на проведена международна регионална операция "LUXCAR", съобщават от Главна дирекция "Национална полиция" (ГДНП).

Акцията е проведена на 30 септември и 1 октомври, но информацията за нея се оповестява днес. Тя е била организирана от Европол и е била насочена към противодействието на трафика на крадени и придобити по измамен начин автомобили, инкриминирани автомобили с цел последващо легализиране, трафик на наркотици, нелегална миграция, трафик на хора и оръжия.

У нас „LUXCAR" е проведена от „Национална полиция" и „Гранична полиция", областните дирекции на МВР и СДВР. В ГДНП е било изградено звено за оперативна координация. Представител на испанската национална полиция е бил командирован в помощ на родните униформени.

Служителите на реда са проверили общо 30 395 моторни превозни средства и 64 127 души. Те са установили 3 леки автомобила, 2 товарни автомобила, 5 автомобила със селскостопанска и строителна техника и 24 души, които са били обявени за издирване.

18 души са задържани за престъпления, свързани с наркотици. За трафик на хора е закопчан един. Един е и арестуваният за незаконно притежаване на огнестрелно оръжие.

Общо 64 души са задържани във връзка с незаконна миграция, други деветима са установени като извършители на различни престъпления - управление на автомобил след употреба на алкохол над 1,2 промила, предлагане на подкуп на полицейски служители, управление на МПС в условията на наложена забрана и други, поясняват още от полицията.