Малко над 40 милиона лева отпуска кабинетът за подпомагане на най-бедните. Новината съобщи социалният министър Деяна Костадинова след заседанието на Министерски съвет.

Райков нареди на министрите да бъдат 24 часа на линия
Още...

Във вторник на заседанието на Тристранния съвет ще се обсъди към кои групи какво ще отиде, а следващата сряда на заседанието на кабинета ще бъде гласувано предложението. Това решение не бе взето лесно, обясни и премиерът Марин Райков.

Имаше гласували против от моите министри, посочи той и изтъкна, че някои ведомства приемали болезнено отпускането на този финансов ресурс. Заети сме да остържем всичко, което може, за да намерим ресурс, увери премиерът.

Финансовият министър Калин Христов поясни, че парите са от финансовата издръжка на министерствата. Това е оптимизация в рамките на бюрокрацията, а не на делегирани бюджети, поясни той.
Максимално внимателно по думите му се е стремило да се намерят пари, за да се постигне нужният резултат.

Пари ще се вземат от всички министерства без изключения, намеси се и Марин Райков. Неговото министерство също заделило средства от разходите си. Най-щедро се оказало обаче МРРБ.

Основната част от тези пари ще са за програми за заетост, посочи още Деяна Костадинова.  Една част от парите ще са за стартиране на малък бизнес.
Средства ще се пренасочат и за тези лица, които с до 10 лева надвишават изискуемия праг за енергийни помощи.
Пари ще има и за децата с увреждания. Костадинова се надява до края на април - началото на май, да потегли първият транш от тези средства.

По думите му делегацията ни в Брюксел е била залята с голям обем документи малко преди пътуването в Брюксел.

Ексминистър Павлова скочи срещу решение на кабинета "Райков"
Още...

Марин Райков се похвали, че в столицата на ЕС получил позитивни сигнали. Премиерът поискал от Херман Ван Ромпой помощ за анализ на ценообразуването на енергията у нас. Ромпой приел позитивно тази инициатива на кабинета.
Двамата коментирали и младежката безработицата, като Райков е недоволен, че тя е достигнала вече 40%.

Трябва да предприемем спешни мерки, категоричен бе служебният премиер.

По думите му обаче най-важните разговори в Брюксел са провели министрите Екатерина Захариева и Асен Василев и затова Райков похвали професионализма им.

Строителният министър Захариева изтъкна от своя страна важността на разговора й с еврокомисаря Йоханес Хан за програмата за енергийна ефективност, която щяла да осигури много работни места и ще намали сметките за ток.

От ЕК са изразили съгласие да се увеличи безвъзмездната финансова помощ по програмата. Ще бъде направен секторен анализ на икономиката- това пък е коментирано с еврокомисаря Йотингер, отговарящ за енергетиката.
Затова и ЕК ще ни изпрати експерти в ДКЕВР и МИЕТ.

Икономическият министър Асен Василев също е очарован от разговорите в Брюксел. В края на април пак ще има среща с двамата еврокомисари, на които ще бъдат обсъдени първите резултати от експертния анализ.