Турската националистическа опозиция ще подкрепи правителство на малцинството, формирано от Партията на справедливостта и развитието, ако се съгласи да се проведат предсрочни парламентарни избори през ноември.

Това заяви заместник-председателят на Партията на националното движение (MHP) Семих Ялчин, цитиран от Ройтерс.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието, която управлява еднолично повече от десетилетие, към момента е постигнала малък прогрес в опитите си да намери коалиционен партньор, след като загуби мнозинството си на парламентарните избори през юни.

Партията има три седмици да договори работеща коалиция, да управлява сама или е изправена пред нови избори.

Няма да подкрепим обикновено правителство на малцинството с Партията на справедливостта и развитието, но ако правителство на малцинството означава временно правителство, ние трябва да видим дата за избори", изтъкна Ялчин в интервю пред Ройтерс.

„Можем да подкрепи правителството на малцинството с Партията на справедливостта и развитието при условие, че се проведат избори през ноември", добави той.

Заместник-председателят повтори, че MHP няма да обсъжда влизане в коалиция с партията на президента Ердоган, докато не бъдат посрещнати исканията на Партията на националното движение, включително официално прекратяване на мирния процес с кюрдите.

Проучване на Gezici показва, че повечето турци (56,8%) смятат, че Ердоган е основната пречка да не се състави коалиция, докато почти 2/3 виждат военните действия като част от опит за постигане на различни резултати на предсрочен вот.

25% от анкетираните обвиняват опозицията за липсата на прогрес в коалиционните преговори, а по-малко 20% посочват като пречка премиера Ахмет Давутоглу.

Ако нови избори се проведат в неделя, малка промяна ще има в конфигурацията. Партията на Ердоган ще спечели 41,9% ( през юни взе 40,9%); основната опозиционната партия CHP ще увеличи подкрепата си до 26,3%; MHP ще изгуби 1% до 15,3%, а прокюрдската партия HDP ще събере 12,3% подкрепа от 13,1% на изборите през юни. В проучването са участвали 4 860 души. Проведено е в периода 25-26 юли.