Президентът на САЩ Барак Обама, германският канцлер Ангела Меркел, както и френският президент Никола Саркози нямат намерение да изпратят поздравления до иранския си колега Махмуд Ахмадинеджад по повод на встъпването му в длъжност за втори мандат.

"Нямам никакви основания да предполагам, че администрацията на президента Обама подготвя каквото и да е било послание", заявява говорителят на Белия дом Робърт Гибс.

Поздравление на дипломатическо ниво се изпраща традиционно при смяна на управлението, както и при преизбиране и втори мандат.

По този начин възнамерява да постъпи и германският канцлерАнгела Меркел. Според определението на говорител на правителството, канцлерът счита президентските избори, проведени в Иран, за „съмнителни".

Френският президент Никола Саркози също няма да изпрати лично поздравления на Ахмадинеджад.
Посланици на страните на ЕС, които имат дипломатически представителства в Иран, обаче ще присъстват на тържествената церемония утре.

Припомняме, изборите оспориха всички опозиционни лидери в Иран, а дни след тях Техеран и големите градове в страната бяха залети от безредици и стълкновения между силите на реда и демонстранти.

Вчера Махмуд Ахмадинеджад, избран според официалните резултати за втори мандат, получи официално одобрението от върховния духовен лидер аятолах Хаменей.