Ново проучване показва, че излизането на Великобритания от ЕС може да навреди повече на Германия от евентуално напускане на Гърция.

Изследването е направено две седмици преди парламентарните избори във Великобритания, които могат да доведат до провеждане на референдум за британското членство в ЕС.

Последното проучване на „Отворена Европа" (Open Europe) прогнозира 17% вероятност Великобритания да напусне ЕС по време на мандата на следващия парламент, който ще бъде сформиран след изборите на 7 май. Барометърът Brexit на организацията подчертава, че има реална възможност, което изисква сериозно обсъждане и план за предотвратяването му.

Директорът на „Отворена Европа" в Берлин Михаел Волгемут сравни влиянието на Grexit и Brexit над Германия, подчертавайки, че напускането на Великобритания е по-опасно за Берлин.

Той отбелязва в статия за германския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, че напускането на Великобритания на ЕС е по-опасно от разразилата се паническа дискусия за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната.

Великобритания не само ще задмине Франция по БВП, но през следващите 20-30 години може да задмине Германия, пояснява директорът.

По думите му, ако Великобритания напусне ЕС, Германия може да пострада заради евентуално формиране около Франция на протекционистка група, което е отстъпване от практиките на свободната търговия.

Германия ще загуби важен съюзник...и германските данъкоплатци ще трябва да компенсират загубите на един от най-големите вносители в бюджета на ЕС", смята Волгемут.

Павел Свидлицки, политически анализатор на „Отворена Европа", изтъкна, че въпреки че барометърът показва, че е 17% вероятността Великобритания да напусне ЕС, много ще зависи кой ще спечели изборите на 7 май.