По вариант III на външното оценяване по Математика ще пишат тазгодишните седмокласници.

Номерът бе изтеглен от репортер на news.bg, като по традиция беше проверено и че останалите листчета в купата с жребия са съответно с номерата I и II, а не са на един и същи вариант.

Националното външно оценяване по Mатемaтика ще започне в 10 часа във всички училища в страната, като ще се състои от два модула - един задължителен и един пожелание.

Задължителният модул има 20 тестови задачи, които ще се решават за 60 минути и носят максимум 65 точки. Оценката от този модул се зачита като текуща оценка на седмокласниците.

Онези от тях обаче, които искат да кандидатстват в гимназии след 7 клас трябва да държат и втория модул, в който има четири задачи. За него седмокласниците ще имат общо 90 минути, като той им носи общо 35 точки.

Максималният сбор, който кандидат-гимназистите могат да съберат е 100 точки, като решавайки двата модула те получават обща оценка, с която кандидатстват за прием в гимназии. Образователният министър Тодор Танев и заместничката му Ваня Кастрева пожелаха на седмокласниците много успех и ги посъветваха да бъдат спокойни.