Въпросът за спасяването на българските евреи се политизира през последните години и искаме да го изясним исторически.

Това заяви историкът акад. Георги Марков на пресконференция в БТА. Той настоя България да защити своя суверенитет и добро име чрез декларация по този проблем на най-високо равнище и призова парламентарната комисия за защита правата на гражданите да не допуска да се накърнява честта на страната и народа ни.

Петко Колев, председател на Общобългарска фондация "Тангра ТанНакРа", обяви, че България няма ясна позиция по този въпрос и това трябва непременно да се промени. Той подкрепи идеята на председателя на Атлантическия клуб у нас Соломон Паси страната ни да получи Нобелова награда за спасяването на десетки хиляди евреи у нас, но допълни, че това трябва да стане само, ако някой друг ни номинира за отличието. Ние като държава не бива да поискаме такова нещо, трябва някой отстрани да ни оцени, категоричен бе Колев.

По думите на арх. Елко Хазан от организацията на евреите "Шалом" обвиненията срещу България, че не е спасила всички, които е могла, са "антибългарска вълна, която се превръща в мощно, кално цунами и залива обществото".

Журналистът Иво Йорданов се присъедини към възмущението му и пожела да обори разпространяваното твърдение, че българските евреи са спасени от народа, но не от държавата ни. Нито един евреин не е спасен за това, че някой е очаквал благодарност. Може да сме мислили, че това ще облекчи положението ни след войната, но сме ги спасили не като евреи, а като хора, категоричен бе журналистът. Той подчерта, че сме длъжни в името на предците ни да защитим името на това, което те са направили, за да бъдем достойни за тях.

Участниците в пресконференцията изказаха становище, че страната ни не е могла да спаси евреите в бивша Югославия и Гърция, защото не е имала суверенитета и пълномощията там за депортиране. Според тях има исторически документи и спогодби, доказващи, че всички войски на България, разположени на тези територии, са били под германско командване и самоволни действия не са били позволени.

Те представиха подписка, озаглавена "За името на България и неговата употреба в контекста на Холокоста", която смятат да изпратят на министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и председателя на Народното събрание Цецка Цачева. Стана ясно, че на 16. 02. ще има дискусия по въпроса в големия салон на БАН.