47 души са загинали, а 11 са ранени след самолетна катастрофа при аварийно кацане в Тайван, съобщават тайванска медия, позовавайки се на транспортния министър.

Инцидентът е станал в тайванския район Пенху.

По-рано официални лица казаха за тайванската медия, че пътнически самолет на авиолиниите TransAsia Airways е катастрофирал тази вечер, при което са загинали 51 пътници. Обаче информацията за загиналите и пострадалите е противоречива. От пожарната служба в района информират за 51 загинали, а TVBS съобщава, че е потвърдена смъртта само на един човек, 11 са спасени, а съдбата на 46 е все още неизвестна.

На Полет GE 222 е имало 54 пътници и четири души екипаж. Самолетът е летял от Гаосюн до Магун по време на буря, която е част от тайфуна Матмо.

Самолетът ATR-72 е трябвало да излети от Гаосюн в 16 часа местно време, но е излетял в 17:43 часа заради лоши метеорологични условия. Пилотът на самолета е бил помолен да чака до 19:06 часа преди да му се позволи да кацне.

Първият опит за кацане се провалил и после пилотът на летателния апарат отправил молба за втори опит. Малко по-късно контролната кула изгубила контакт със самолета.

Към момента информацията е, че се е разбил в земята в община Хуши, което е довело до опожаряване на две жилища.

Смята се, че инцидентът може да е свързан с тайфуна, който е преминал над Тайван и провинцията по-рано днес, носейки със себе си силни ветрове и дъжд.

През последните 13 година са станали 8 инцидента с TransAsia Airways.

Летището е затворено.