Нямаме притеснения, че лицензите на електроснабдителното и електроразпределителните ни предприятия ще бъдат отнети. Това заяви председателят на Управителния съвет на ЧЕЗ България Петър Докладал по време на работен семинар.

Припомняме, че в края на март Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) започна процедура по отнемане на лицензите на електроснабдителните дружества на ЧЕЗ, ЕВН и Енерго про, като причина за това бяха посочени неплатени от дружествата фактури за електроенергия, доставена им от НЕК.

По време на семинара Докладал заяви, че през последните две години има огромно напрежение и недоверие в енергийния сектор на България. По думите му никой не печели от това, но най-много губят клиентите.

Не е нормална тази ситуация. Някой има интерес към дестабилизация, заяви директорът на ЧЕЗ България.

„Ако ме питате какъв изход трябва да има, детайлно не мога да ви кажа, но знам, че 100% е необходима дискусия, да се деполитизира, максимално да се деполитизира, да има прозрачност по въпроси, свързани с ценообразуването, да се върнем към диалог, да има взаимна чуваемост. Регулаторът е необходим и навсякъде би трябвало да бъде напълно независим с пълен експертен капацитет. Цялата тази криза е свързана със сложна ситуация в европейската енергетика. Не забравяйте това. Не можем да се оправдаваме с този фактор, но обективно трябва да погледнем и на него", каза още Петър Докладал.

Участие в семинара взе и Стефан Апостолов, управител на ЧЕЗ Електроразпределение, в което е съсредоточена енергийната инфраструктура на чешката компания у нас. Той заяви, че от 2004 г. насам дружеството е внесло над 2,3 млрд. лв. в българската икономика - 1,6 млрд. лв., като данъци постъпили в бюджета и инвестиции в подобряване на мрежата от над 770 млн. лева. За периода са подменени 20 хил. километра или една трета от разпределителната мрежа и са присъединени над 70 хил. стопански и битови потребители.