Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад заяви, че неговата страна ще спре да обсъжда ядрената си програма, ако Съветът за сигурност на ООН приеме решение да въведе нови санкции против Техеран.

„Аз вече казах, че американската администрация и нейните съюзници се заблуждават, ако считат, че могат да размахват на воля резолюции, а след това да сядат на масата на преговорите. Това няма да стане", заяви Ахмадинеджад на пресконференция в Истанбул, където участва в конференция на Съвета на страните от Централна Азия и Близкия Изток.

"Ние ще разговаряме с всеки, ако преговорите бъдат честни и с уважение, но ако някой иска на бъде груб и заема доминираща позиция - нашият отговор е известен отдавна", допълва иранският президент.

В речта си по време на срещата в Истанбул Ахмадинеджад разкритикува политиката на Москва и предупреди, че Русия, че трябва да бъде внимателна, за да се окаже на страната на враговете на Иран.
Интересното е, че Ахмадинеджад направи забележката към Русия в присъствието на премиера на Русия Владимир Путин.

Днес се очаква, че Съветът за сигурност на ООН да проведе извънредна консултации на закрити врата по въпроса за ядрената програма на Иран. Окончателно обаче най-вероятно четвъртата резолюция ще бъде приета в сряда.

Дори и някои страни да се противопоставят на въвеждане на новите санкции, нито една от тях няма право на вето. Основните преговарящи - Русия, САЩ, Франция, Великобритания и Китай - вече постигнаха съгласие.