Стоп-патроните, използвани от МВР са с изтекъл срок на годност.

Това съобщи вътрешният министър Цветанов, коментирайки вчерашната си разпоредба за въвеждане на бойни патрони в полицията.

Използваните сега стоп-патрони са закупени 2001 година и са със срок на годност 5 години.

Припомняме, вчера министър Цветанов обяви намерението си за бойните патрони във връзка със смъртта на полицая, ранен при престрелката край Своге и починал миналата нощ във ВМА.

Министърът съобщи, че е възложил на финансовата дирекция и на дирекцията по доставките да направят справка за възможните най-кратки срокове за връщане на бойните патрони с идеята стоп-патроните да се използват за учебни цели.

Цветанов каза, че практиката е проверена в другите европейски страни и подчерта, че Австрия ,Франция, Германия, страните от Европол - навсякъде използват бойни патрони.

Стоп-патронът позволява да се направи нещо на 11 - 12 метра - когато вече си добра мишена за тези, срещу които трябва да действаш, поясни Цветанов.

По думите му за предишното управление и провежданите реформи в МВР е имало умисъл за създаване на добра хранителна среда за престъпността, управлението е било доста сбъркано, за да има лобизъм навсякъде.

Цветанов изтъкна, че е поставен пред проблем, тъй като 2010 година в страната трябва да са въведени документи за самоличност с биометрични данни.

Министърът припомни, че по проведения конкурс за документи има съдебен иск, а същевременно няма осигурени материали за подмяна на сегашните документи за самоличност.

Материалите ще се изчерпат в края на ноември, а няма нова обществена поръчка, нито договор, посочи още Цветанов.

Той бе на посещение в СДВР, където представи новия му шеф. Това е Валентин Йорданов (на малката снимка), до този момент - началник на криминалния отдел.

Сред приоритетите в работата Йорданов посочи организацията на движение по пътищата, неправомерното паркиране, несъобразената скорост, борбата с наркоразпространението, кражбите, противодействието на тежката престъпност, разкриването на извършени в миналото престъпления.

След направените от министър Цветанов разпореждания за бъдещата работа на СДВР е и борбата с икономическата престъпност.

Цветан Цветанов подчерта, че в този момент бюджетът се нуждае от повече събираемост и по-малко закононарушения и източване на парите на българските данъкоплатци.

Новият генерален комисар на МВР Калин Георгиев (до сега шеф на Криминална полиция, б.р.) обяви, че днес следобед ще приключи специализираната операция по линия на горивата.

Констатирани са сериозни нарушения, има образувано едно досъдебно производство - засега срещу неизвестен извършител.
Затворена е една складова база за петролни продукти в близост до София.

Констатирани са несъответствия в наличностите на основни съставки на т.нар. бъркане на горива, съобщи Георгиев.

Той посочи и че от стартирането на операцията досега няма нито една цистерна на малка фирма вносител, която да е пресякла границата. Георгиев каза, че се работи по три контрабандни схеми.

Припомняме, операцията се води по действията на набелязани 16 фирми. Калин Георгиев поясни, че до тях службите са стигнали по метода анализ на риска.

Цветан Цветанов съобщи, че е освободил шефа на Института по психология на МВР Калин Гайдаров и че на негово място ще бъде назначен Неделчо Стойчев.

Министърът потвърди, че до 10 дни ще обяви и други кадрови промени в МВР.