В четвъртък ГЕРБ ще представи пълен пакет със законопроекти в сферата на националната сигурност и МВР, съобщи на пресконференция във Велико Търново Цветан Цветанов, предаде БТА.

По думите му законопроектите, свързани със сектора, предвиждат връщане на конкурсното начало при назначенията в специалните служби и назначаването на главния секретар на МВР с указ на президента.

„Така ще ограничим възможността за смесване на полицейски и контраразузнавателни служби, както се направи в закона за ДАНС", посочи Цветанов.

В документите се предвижда от ДАНС да бъдат извадени Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" и дирекция "Технически операции", отбеляза той. "Само през последните 20 дни сме свидетели на увеличение на битовата и организираната престъпност, което е резултат на недомислените законодателни промени през последните месеци", каза Цветанов.

Той подчерта, че реваншизмът и конфронтацията ще бъдат затворена страница за ГЕРБ, а бъдещите кадрови назначения ще се осъществяват на професионална основа и на конкурсен принцип.

Цветанов посочи, че назначенията, извършени през последните 16 месеца ще бъдат подложени на задълбочен анализ.

На журналистически въпрос за възможна коалиционна политика след изборите, Цветанов отговори, че "коалиция с ДПС и БСП е невъзможна", но вижда потенциално партньорство с партиите от Реформаторския блок, тъй като част от тях са членове на ЕНП.

Областният председател на ГЕРБ Даниел Панов представи листата за Великотърновския избирателен район, с водач Цветан Цветанов. На второ място е бившият областен управител проф. Пенчо Пенчев. На трето и четвърто място са депутатите от 41-вото и 42-ро Народно събрание Евгени Стоев и Мирослав Петков. Петата позиция е за председателят намладежката структура на партията Деян Хаджийски, а шестото място за д-р Кристиян Кирилов.

Листата на ГЕРБ е от 16 души. "В кампанията няма да влизаме в конфронтационен диалог, ще участваме в диспути за реални политики", посочи Цветанов.