Обезличавайки и компрометирайки идентичността на ГЕРБ чрез нелегалната коалиция с Атака, Бойко Борисов опропасти шанса си да се легитимира като дясна и демократична партия.

Това се казва в изявление на РЗС по повод набиращия сили скандал с разпуснатата пхарламентарна група на партията и задочния диалог между лидера Янев и лидерите на ГЕРБ и Атака.

Според РЗС поредните „заплахи" на премиера Борисов за провеждане на предсрочни избори са рекет срещу партиите в парламента.

От партията на Янев изтъкват факта, че днес при гласуване на първо четене промените в Закона за електронните съобщения ГЕРБ и Атака са осигурили едва 100 гласа.

Според РЗС Атака на Волен Сидеров вече е с около 10-12 депутати и при първия вот на недоверие кабинета Борисов може и да не издържи.

По-рано днес пред БиТиВи Яне Янев обяви, че РЗС ще възстанови парламентарната си група, тъй като към момента депутати от ГЕРБ и „Атака" са заявили желание да преминат към РЗС.

„Те са достатъчно, че РЗС да бъде втората по големина парламентарна група след ГЕРБ и преди Синята коалиция", заяви категорично Янев.
Той посочи, че ГЕРБ се „опитва да ги държи с това, че са подписали предварително оставките си".

Той обясни, че ще проведе консултация с омбудсмана на Република България Гиньо Ганев и заяви, че се надява до края на седмицата Конституционният съд да бъде сезиран, за да отпаднат текстовете, които забраняват независими народни представители да правят парламентарни групи.
Според него тези текстове са приети, за да не се оттеглят депутати от ГЕРБ и Атака и да преминат към РЗС.

Според хората на Янев провеждането на нови избори ще извади наяве една гузно крита договорка - за негласната подкрепа от ДПС, чиито знаци са - имиджовата подкрепа чрез медийната корпорация на Ирена Кръстева, поведението на ПГ на ДПС в парламента, ясният знак към ГЕРБ за сделка, даден от Ахмет Доган на последния конгрес.

От „Ред, законност и справедливост" приветстват предложението на Борисов за предсрочни избори, чрез които да се прекратят спекулациите и оправданията на ГЕРБ.

РЗС призовава за предсрочни избори, прекратяване на мандата на 41 НС и свикване на Велико народно събрание - „с което да се сложи края на посттоталитарния режим".

По повод слуховете, че един от задържаните при операция „Наглите" - Антон Петров - Хамстера - е бил свързан с купуване на гласове в полза на РЗС, Яне Янев категорично заяви, че това не е вярно.
Лидерът на „Атака" Волен Сидеров публично е огласил информацията и е заявил, че по-късно ще даде допълнителна информация за връзките между РЗС и арестувания Антон Петров.

Димитър Абаджиев от своя страна поясни, че първоначално вътрешният министър Цветан Цветанов е заявил, че Хамстерът имал връзки с Алексей Петров, а от там и с РЗС.

„Някои хора на наш гръб се опитват да трупат авторитет", коментира Янев и заяви категорично, че никога и по никакъв повод не се е виждал с Хамстера, не го познава и не е свързан с него. За обвиненията е разбрал от медиите.

По думите на адвокатката на Хамстера, с тази акция се решават лични въпроси с Алексей Петров и други служители на ДАНС. По думите й Хамстера е поддържан не защото е участвал в организирана престъпна група за отвличане на хора, а заради близостта му с бившия служител на ДАНС Алексей Петров.

Яне Янев поясни че няма никакви отношения с Алексей Петров. По думите му обаче истината е, че от РЗС са давали информация на ДАНС и по-точно сигнали за корупция, а не обратното.

Той заяви още, че не се притеснява от нападките срещу него. „Знаете вече какво представлява групата на ДАНС с влизането на групата на Драшков. Как те като бяха отстранени създадоха обща фирма и осъществяваха дейност, която не би трябвало да осъществяват високопоставени лица", заяви Яне Янев.

"В политиката има група „Наглите", която разруши групата на РЗС", заяви Димитър Абаджиев. Той определи като „средновековен шут" Волен Сидеров заради обвиненията му, че Хамстера е помагал да се купуват гласове за РЗС.

По думите му РЗС няма да застане на страната на БСП, а ще бъдат дясна алтернатива на това, което се случва в момента.
Относно обвиненията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, че Янев е злоупотребил с пари на парламента, той обясни, че очаква от Цачева да му се извини.

Янев посочи, че човекът, на който е плащано, е сътрудничката Ирина Илова, която е трябвало да изготви Етичен кодекс. „Ако Цецка Цачева определи, че тя не си е вършила работата, съм в състояние от заплатата си да отделя тези 2000 лева и да ги върна, но тя си е свършила съвестно работата", заяви още Янев.
„Цецка Цачва незабавно да се извини, защото иначе ще си помисля, че се държи като партиен секретар на БКП от Плевен", призова Янев.

"Тази 2009 г. беше много тежка за мен и искам час по-скоро да отиде в историята. Преживях много трудности. Едно безпринципно говорене на всяка цена срещу РЗС води до омерзяване", заяви Яне Янев и риторично зададе въпроса „Дали си заслужава да се занимава човек с политика?".

Янев заяви, че е видял истинското лице на Бойко Борисов и че всички атаки срещу РЗС тръгват от него.

Припомняме, преди няколко дни в спор с лидера на "Атака" Волен Сидеров, Янев заяви категорично, че няма абсолютно никаква връзка с Петров и че има връзка между Алексей Петров и Волен Сидеров.

„Ясно е, че този който говори, говори с гузната си съвест", коментира Янев.

По думите му, България 20 години се управлява от кукли на конци и е ясно че РЗС е единствената извън системна партия.