Няма никакъв драматизъм в ситуацията, правителство ще има, единствената драма е в това какво ще се случи в БСП оттук нататък. Това каза в студиото на „Здравей, България" по Нова ТВ Румен Овчаров.

Бившият енергиен министър от правителствата на Жан Виденов и Сергей Станишев е на мнение, че няма нищо лошо, че в новия парламент влизат осем партии. Българският избирател даде убедителна победа на ГЕРБ, но от друга страна не им даде толкова голяма победа, колкото искаха, коментира Овчаров. В тази връзка той перифразира мисъл на Сенека: Бойко Борисов получи това, което искаше, но сега ще разбере, че никога не го е искал.

По думите му в момента Борисов има възможност да разчита на поне три от партиите в НС, което улеснява задачата му по съставяне на кабинет. Това, според Овчаров, са формациите с европейски уклон - Реформаторският блок, „България без цензура", а също така и Патриотичният фронт.

Правителство ще има, ако Бойко Борисов не иска да се направи на интересен, но той в момента няма възможност да се прави на интересен. Ако сега, когато има осем партии, не се справи, ГЕРБ ще плати цената за това на следващи избори, разсъждава Овчаров.

Той е на мнение, че не сме стигнали до никакво подобие на германския модел на широка коалиция, тъй като там резултатът на социалдемократите е бил много по-висок от този на БСП и ситуацията е била различна. ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно, според него, основно защото няма съвместимост между основните виждания на двете партии.

Овчаров е категоричен, че БСП трябва да претърпи съществени промени оттук нататък. Резултатът от изборите е напълно заслужен от левицата, смята социалистът.  Пропастта в доверието на БСП е огромна. Следващата стъпка надолу е дъното. Нужен е скок - цялостна промяна на социалистическата партия, посочи той.

Според него Сергей Станишев е направил, каквото е можал и сега трябва да стои някъде и да не пречи. Трябва да има ясен знак за промяната. Мишо трябва да намери стъпката, в която тази промяна трябва да бъде постигната, посочи още Румен Овчаров.

Ролята на Доган през последните месеци не е намаляла, коментира Овчаров: Доган има допълнително влияние и извън ДПС - със собствен ресурс - финансов, икономически, политически...

Запитан с какво се занимава сега, когато е встрани от активната политика, Овчаров каза: Самият факт, че днес съм в това студио, вчера бях в други, означава, че можеш да участваш в активната политика и без да си в парламента.