Отношенията между САЩ и Сърбия и до днес са доста обтегнати. Нормализирането им е едно от желанията на новото американско правителство. За тази цел на посещение в Белград е вицепрезидентът на САЩ Джоузеф Байдън.

Това съобщава радио "Дойче веле".

Преди да започне официалното си посещение в Белград Джо Байдън беше в Босна. Инициативата на американците на Балканите дойде малко изненадващо. Вътрешни наблюдатели я характеризират като опит да се спре възпламеняването на евентуални нови конфликти в региона. Някои от тях даже сравняват настроенията в Босна с тези през 1991 година, малко преди да започнат военните действия.

В Сърбия споменът за 90-те години е жив

Босна рискува да се разпадне на съставните си части - с непредвидими последици, а американците обвиняват ЕС, че води слаба политика на Балканите. Байдън смята да ангажира и сръбските политици по-активно в процеса по запазването на мира в региона. Той каза: "Това е основата, върху която смятаме да продължаваме да работим. Нуждаем се обаче от подкрепа и партньорство."

Особено националистическите партии в Сърбия обвиняват Байдън, че е съотговорен с Клинтън за сегашната мизерна ситуация, в която се намира Босна, за бомбардировките над Сърбия през 1999 година и по-късно станалото отцепване на Косово. Отношенията между Сърбия и САЩ и до днес са доста обтегнати.

През февруари 2008 година се стигна до изстъпления в Белград, при които беше подпалено американското посолство. И до днес сръбските националисти са крайно недоволни от поведението на Вашингтон, включително и от сегашното посещение на Байдън.

Професор Драган Симич от Центъра за американски изследвания в Белград смята, че гостът няма да успее да постигне кой знае какво в Белград: "Пространството му за маневриране е доста ограничено, включително и поради спомените за него от 90-те години. Ясно е обаче също така, че сега има нова американска политика начело с президента Обама - поне що се отнася до тона и стила на поведение очакваме промени."

Американците гледат на Сърбия като на ключов фактор за мирното развитие на целия регион и обвиняват ЕС, че не проявява достатъчно внимание към Балканите. Ако Сърбия или нестабилна Босна бъдат преотстъпени на руската сфера на интереси, бъдещите конфликти са предначертани, смятат американците.