Рано тази сутрин в Славянск започна антитерористичната операция на силите за сигурност, имаща за цел да върне владението на Киев над източния украински град, предаде УНИАН.

Привечер украинската армия поднови щурма на Славянск. По предварителни данни най-малко двама войници са убити.

Сепаратистите свалиха два руски вертолета при нападението, като тези сведения бяха потвърдени и от министерството на отбраната. Репортер на „Ройтерс” съобщи, че е чул стрелба и е видял горящ хеликотер. Твърди се и че един от пилотите е взет за заложник.

Противоречиви са данните за жертвите и ранените в различните агенции. Според УНИАН е загинал пилотът на един от ударените вертолети. Има ранени, но не се уточнява техният брой.

Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков също потвърди, че един пилот е загинал в Славянск. Той съобщи и за ранени, след като проруските сепаратисти са изстреляли протововъздушни ракети срещу украинските хеликоптери.

В своята „Фейсбук” страница Аваков е написал, че правителството е започнало активната фаза на антитерористичната операция в района на Славянск и Краматорск тази сутрин в 4:30 часа местно време. Жителите на Краматорск са помолени да не излизат на улиците и да бъдат внимателни в близост до прозорците, съобщава „Ай Ти Ви”.

По информация на кореспондента на „Новости” в покрайнините на Славянск е кацнал вертолет, от който са слезли въоръжени мъже с униформи, носещи знаците на „Десен сектор”.
На същото място има и около 10 БТР-а на украинската армия.

По-голямата част от Славянск вече е превзета от силите за сигурност.

Военни източници съобщиха, че отцепниците са призовали жителите на Славянск да направят жив щит в центъра на града, за да спрат настъплението, както и да поискат помощ от руския президент Владимир Путин. Въпреки това няма данни някои да е откликнал на молбата им.

Междувременно обаче един от ръководителите на силите за самоотбрана на Славянск опроверга правителствената служба за сигурност, че по-голямата част от града е под контрола на армията.

Лъжат, че контролират половината град. Лъжат и че жителите на града ги молят за помощ. Целият град иска да се махнат оттук, ще отстоим града, категорични са от опълчението.

Американският журналист от сайта „Бъзфийд” Майк Джиглио и неговата преводачка Елена Глазунова са изчезнали, като от началото на деня от двамата няма и следа, съобщи ръководството на медията.

Продължават сблъсъците между прориски сепаратисти и власти в размирните райони - Донецк, Луганск и други.

Според сепаратистите, които искат референдуми за отделяне от Украйна по кримски сценарий, милицията минава на тяхна страна и им помага да превземат обществени сгради.

Вчера Русия коментира с безпокойство информациите за такава операция. Намерението на Киев да проведе силова операция в югоизточните райони на Украйна може да предизвика катастрофални последствия, заявиха от външното министерство на Русия.
Москва призова Киев, както и САЩ и ЕС, да не допускат „престъпни грешки”.

От изявлението на външното ведомство става ясно, че руската страна с безпокойство е приела информацията на медиите за намерението на украинските власти да проведат щурмова спецоперация в югоизтока при вероятно задействане и на отряди от „Десен сектор”.

Днес американският президент Барак Обама и германският канцлер Ангела Меркел ще обсъждат основно ситуацията в Украйна по време на срещата си.

Вчера и.д. президент на Украйна Александър Турчинов съобщи, че се възстановява военната повинност във връзка с подсигуряването на сигурността в страната.