10 години след като тогавашният кмет на София Бойко Борисов обеща до 2007 г. София да има завод за боклука, и след многогодишно отлагане, най-сетне се появи завод за преработка на отпадъците на столичани.

Яблен е от Кремиковци и много добре си спомня кризата с боклука тук преди години. Причината тогава бяха балираните отпадъци, които се съхраняваха на метри от центъра. Затова и местните хора в Кремиковци все още са наплашени и нащрек да не се повтори кризата с боклука.

Този завод обезпечава на практика цялото количество, което ще се генерира в един период от минимум 15 - 20 години напред", уверява Петър Трайков от дирекция „Околна среда" в Столичната община.

След като се сепарира боклукът в завода, от него се изкарва краен продукт, който общината ще продава на търг.

„Рециклируеми материали - пластмаса, хартия, метал. Също имаме оптични сепаратори, които отделят найлончета по цвят - червен, зелен, бял", обяснява Николай Савов, директор на предприятието за третиране на отпадъците.

Другият краен продукт e специално гориво, което ще се изгаря в „Топлофикация" - София.

По завода за отпадъците на София се работи от 2008 г., струва 345 млн. лева и се очаква всяка година да приема около 400 000 тона отпадъци.