Турските власти взеха решение да предложат до 4 млн. турски лири (1,37 млн. долара) на хората, които помогнат за смазване на „терористите". Официалното решение на правителството по въпроса е било взето след разгарянето на сблъсъците между силите за сигурност и Кюрдската работническа партия (ПКК).

Наградите за информатори ще бъдат определяни в зависимост от „стойността на информацията за предотвратяване на терористични престъпления и залавяне на субектите", гласи решението на правителството.

Хората, които съобщят за самоличността или местоположението на „заподозрян терорист" анонимно ще получават до 200 000 лири (68 хил. долара), ако тези, за които съобщят, не са замесени в терористична дейност.

Наградата обаче скача 20 пъти до 4 млн. турски лири, ако информаторът даде данни за водач на „терористична организация" или за престъпление, което е достатъчно значимо, за да предизвика „безредици".

Информаторът не трябва да бъде задължително турски гражданин, за да получи награда.

През юли Анкара започна антитерористични действия срещу обекти на "Ислямска държава" в сирия и на ПКК в северен Ирак и югоизточна Турция. Това стана след серия смъртоносни нападения.

Около 60 души от турските сили за сигурност бяха убити през последните пет седмици, след като ПКК започна да отмъщава за въздушните операции на турската армия срещу кюрдски обекти. Според турското правителство над 2500 души досега са били арестувани при операции срещу заподозряни като членове на ПКК, джихадисти от "Ислямска държава" и екстремисти от други крайни групировки.