Германският канцлер Ангела Меркел настоя, че бежанци трябва да бъдат разпределени в целия Европейски съюз според способността на страните членки да ги приемат, като част от стратегия за справяне с безпрецедентна имиграционна криза в Европа.

„За онези бежанци, които са преследвани или са избягали от война, трябва да има справедливо разпределение в Европа, основано на икономическата мощ, производителността и размера на всяка страна", изтъкна Меркел на съвместна пресконференция с испанския си колега Мариано Рахой, съобщава "Ройтерс".

Централната гара в Будапеща затворена заради бежански наплив
Още...

Меркел и Рахой посочиха, че Европейската комисия трябва да направи повече, за да помогне за разрешаване на кризата, включително да предостави списък на сигурните страни, от които идват имигрантите, така че да е по-лесно да се определи дали имигрантите имат право да имат претенции за предоставяне на убежище.

„Ние сме съгласни, че ЕК трябва да определи сигурните страни на произход, че европейските страни трябва да обединят силите си, за да помогнат на Италия и Гърция да отворят регистрационни центрове и че тези, които нямат право на престой, да се върнат в страните си", коментира Меркел.

От своя страна Рахой се съгласи с германския си колега и допълни, че сегашната криза с мигрантите ще е най-голямото предизвикателство пред Европа през следващите години.

Испания е преживявала подобни трагедии на границите си, каквито стават в момента на други граници на ЕС, заяви още той.