Категорично искам в Наредбата за бездомните кучета да бъде заложено да има санкции при неспазването на изискването да не се хранят уличните кучета, заяви кметът на Столична община Йорданка Фандъкова на извънредната сесия на Столичния общински съвет по темата обществен ред и сигурност.

Коментарът й е по повод инцидента, при който възрастен пенсиониран преподавател беше нападнат от глутница кучета в кв. „Малинова долина".

Ужасен инцидент и поредният. Екипите на Екоравновесие са видели как рано сутринта гражданки са събирали глутницата и хранят кучетата със сурови кокали - нещо, което за мен е недопустимо, посочи столичният градоначалник. Тя изтъкна и че представители на организациите за защита на животните също хранят бездомните четириноги.

Ако някой наистина иска да се грижи за кучетата, има начин те да бъдат осиновени и да се грижи за тях в дома си, каза Йорданка Фандъкова.

Предишният Общински съвет не успя да приеме Програмата за овладяване на проблема с бездомните кучета. Надявам се, че тя ще бъде приета бързо, за да можем да предложим и Наредбата за бездомните кучета, която изготвяме. И това изискване трябва да залегне в нея, допълни кметът.